Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Košický kraj

Kaštieľ Betliar do decembra pre práce v interiéroch uzavrú

Na snímke kaštieľ v Betliari Foto: TASR/František Iván

Snahou bude vytvoriť apartmán grófa, grófky, detské izby či galériu starých majstrov, ktorá kedysi bola na druhom poschodí budovy.

Betliar 6. septembra (TASR) – Kaštieľ v Betliari dočasne pre návštevníkov uzavrú. Stane sa tak od 19. septembra do 15. decembra. Dôvodom sú zmeny v expozíciách, inštalácia kúrenia a ďalšie pripravované úpravy.

"Najdôležitejšou častou našej práce budú reinštalácie expozície, počas ktorých sa budeme snažiť jednotlivým častiam kaštieľa vrátiť ich pôvodný charakter. Kaštieľ v Betliari je jediným, ktorý sa zachoval aj so svojimi zbierkami, a je preto našou povinnosťou ukázať ho s tými hodnotami, ktoré sa v ňom a s ním zachovali," uviedla Judita Krajčiová z Múzea Betliar.

Snahou bude vytvoriť apartmán grófa, grófky, detské izby či galériu starých majstrov, ktorá kedysi bola na druhom poschodí budovy. V pláne je aj výmena behúňov, prípadne tiež 30-ročných šnúrových zábran v kaštieli. Počas prác v interiéroch kaštieľa bude priestor aj na realizáciu spoločného výpravného projektu so súkromnou televíziou, ktorý má názov 1890.

Končiacu sezónu, v ktorej Betliar navštívilo viac ako 60.000 návštevníkov, hodnotí múzeum ako úspešnú aj náročnú. Ešte pred uzavretím kaštieľa sa v nedeľu 18. septembra o 17.00 h uskutoční derniéra výstavy Žofia – Pani Krásnej Hôrky s kurátorským výkladom.

Dobročinný punč pri kaštieli bude po jeho opätovnom otvorení 17. decembra.