Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Kavečany trápi problém s dopravou, privítali by obchvat

ZOO v Kavečanoch pri Košiciach. Foto: TASR - František Iván

Odhadovaná suma na výstavbu obchvatu je podľa starostu 5.000.000 eur.

Košice 17. februára (TASR) – Mestskú časť (MČ) Košice – Kavečany trápi zlá dopravná situácia. Všetky vozidlá, ktoré jazdia do zoo, sú podľa slov starostu MČ Martina Balčíka nasmerované cez centrum. Riešením by bol podľa neho obchvat.

"Sú to miestne komunikácie, ktoré nie sú prispôsobené na to, aby zvládali takú dopravnú záťaž. Bojujeme za to, aby bol vystavaný obchvat, ktorý je v štádiu, že sa majú vykupovať pozemky od súkromných vlastníkov," uviedol Balčík.

Projekt je zahrnutý do Stratégie rozvoja dopravy a dopravných stavieb mesta Košice. Ide o strategický dokument, ktorý definuje budúce potreby mesta Košice v oblasti dopravnej infraštruktúry. "Obchvaty predpokladané aj v platnom územnom pláne a navrhnuté k výstavbe do roku 2030 prispejú k zdravšiemu životnému prostrediu v oddelených mestských častiach Kavečany, Krásna a Košická Nová Ves," uvádza sa v dokumente.

Odhadovaná suma na výstavbu obchvatu je podľa starostu 5.000.000 eur. Malo by ísť o peniaze z eurofondov a časový horizont ukončenia asi 900 metrov dlhej stavby je do roku 2022.

Ako ďalej povedal, MČ viackrát žiadala mesto Košice o opravu miestnych komunikácií, ktoré má v správe.

"Je vydané právoplatné stavebné povolenie, takže mestu Košice vlastne nič nebráni v tom, aby komunikácie opravilo. Dúfam, že už tohto roku po viacerých prísľuboch, aj skrz to právoplatné stavebné povolenie mesto pristúpi k opravám a zrekonštruuje ulice, po ktorých premáva MHD a sú hlavnými tepnami do zoo," dodal Balčík.