Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Košický kraj

Košičan donútil Slovenky k sobášom v zahraničí, za každú mal 3500 eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Muž mal sedem Sloveniek vo veku 20 až 30 rokov nahovoriť na výnosnú prácu v Nemecku. Namiesto toho ich však čakal sobáš so Srbmi. Takýmto spôsobom zlegalizovali ich pobyt na území štátov EÚ.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Policajti Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii odhalili minulý týždeň prípady prevádzačstva a obchodovania s ľuďmi. TASR informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

„V prvom prípade vyšetrovateľ obvinil 36-ročného Karola B. z Košíc z obchodovania s ľuďmi. Za to, že mal nútiť Slovenky k sobášu, mu hrozí trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov,“ uviedla Baloghová.

Podľa policajných zistení mal muž sedem Sloveniek vo veku 20 až 30 rokov nahovoriť na výnosnú prácu v Nemecku. Autobusom sa mali dostať do Berlína, kde ich namiesto práce čakal sobáš so Srbmi. Takýmto spôsobom by zlegalizovali ich pobyt na území štátov Európskej únie.

„V šiestich prípadoch uzavreli sobáš v Dánskom kráľovstve, v jednom prípade k nemu nedošlo, keďže 'nevesta' kládla odpor. Finančný zisk pre 'dohadzovača' mal byť v sume minimálne 3500 eur. Obvinený je stíhaný na slobode, Slovenky sú už v súčasnosti v bezpečí na našom území,“ doplnila Baloghová.

V druhom prípade vyšetrovateľ obvinil koncom minulého týždňa 28-ročnú Lindu L. z Bratislavy, 23-ročného Patrika B. z okresu Veľký Krtíš a 30-ročnú Soňu L. z Nových Zámkov z prevádzačstva.

„Vyšetrovanie preukázalo, že mali vo Viedni pripraviť Soni L. zoznámenie so 40-ročným Indom Nareshom K. Ten mal po úspešnom sobáši a vybavení všetkých potrebných formalít k získaniu pobytu na Slovensku zaplatiť trojici 4000 eur. Všetko prebiehalo podľa plánu, svadba sa mala konať v Nových Zámkoch. Nevesta so ženíchom si však nestihli povedať áno a zlegalizovať tak obrad, pretože do siene vošli policajti a samotnému aktu sobáša zabránili,“ povedala Baloghová.

Foto: Ilustračné foto: TASR/Radovan Stoklasa


Po dokázaní viny hrozí trom obvineným trest odňatia slobody na dva až osem rokov, stíhaní sú na slobode. „Ženích“ sa bude musieť vrátiť do Rakúska, kde je žiadateľom o azyl.

Podľa polície je dôvodom takýchto sobášov predovšetkým získanie trvalého pobytu na našom území pre cudzinca a finančný zisk pre Slováka. Cudzinec, ktorý si zoberie Slováka, môže požiadať o trvalý pobyt na Slovensku na päť rokov a zároveň získa neobmedzený vstup do celého schengenského priestoru. Protiprávne konanie v týchto prípadoch spočíva v organizovaní a navádzaní na uzatvorenie sobášov občanov Slovenskej republiky s príslušníkmi tretích krajín za finančnú odmenu.

„Je dôležité uvedomiť si všetky následky súvisiace s podvodnými sobášmi a nedať sa zlákať vidinou bohatstva a ľahko zarobených peňazí. Nie je s nimi spojená len trestnoprávna zodpovednosť, keďže sa slovenský občan dopúšťa trestného činu prevádzačstva, ale aj ďalšie záväzky spojené nielen s vyživovacou povinnosťou, ak sa v čase manželstva narodia deti, ale aj dedenie v prípade smrti,“ dodala Baloghová.