Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Balónový festival v Košiciach opäť spestrí oblohu nad mestom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prihlásených je 20 pilotov zo Slovenska, Českej republiky, Rakúska, Slovinska, Maďarska, Rumunska a Holandska.

Košice 6. júna (TASR) – Nebo nad Košicami najbližšie dni opäť zaplnia balóny rôznych tvarov a veľkostí. Jubilejný 25. ročník medzinárodnej Balónovej fiesty sa koná od stredy do soboty (9.6.). Počas podvečerných a ranných letov bude možné obdivovať tri balóny špeciálneho tvaru – bude to domáci klaun Bruno, český Ježko a Svätoštefanská koruna, predstaví sa aj skyhopper balón z Holandska.

Prvýkrát sa zázemím podujatia stal areál Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) s fiestovým mestečkom. K dispozícii je pikniková zóna a aktivity pre deti, stánky s občerstvením, večerné letné kino a štartovacia plocha pre balóny, ktoré je na bejzbalovom ihrisku.

"Prihlásených je 20 pilotov zo Slovenska, Českej republiky, Rakúska, Slovinska, Maďarska, Rumunska a Holandska, ktorí rozlietajú Košice vždy ráno po 6.30 a podvečer po 18.30 h," informovali organizátori. Osobitne pritom vyzdvihli českého pilota Radka Vránu z Brna, ktorý nevynechal ani jeden ročník fiesty.

V piatok predstavia na štartovacej ploche fiestovú novinku – walk-in balloon, záujemcovia sa tak budú môcť prejsť vnútrom balóna. Večer toho dňa ukončí tradičné nočné nafukovanie a ohňostroj. V stredu, štvrtok a sobotu po západe slnka bude premietať letné kino. Festival Virvar - Dni bábkového divadla a hier pre rodiny prinesie na fiestu flašinetára, bublinovú šou a vystúpenie ukrajinského súboru Bavka. V ponuke je aj program neformálneho vzdelávania MyMachine Slovakia.

Organizátormi sú spoločnosť ADS ballooning a Balón klub Košice. Podujatie, ktoré otvára letnú sezónu, sa koná pod záštitou Mesta Košice a v spolupráci s oblastnou organizáciou cestovného ruchu - Visit Košice.

Za štvrťstoročie Balónová fiesta vystriedala niekoľko štartovacích plôch a zázemí vrátane centra mesta na Námestí osloboditeľov, Aničky, Aeroklubu, Galérie, Optimy, Cassovie či Auparku. Celkovo na fieste lietalo približne 500 balónov s posádkami z celého sveta vrátane krajín ako USA, Malajzia či Thajsko. Medzi balónovými špeciálmi patrili napríklad pivový pohár, kohút, páv, srdce, mobilný telefón, šmoula, "obrátený" upside-down balón či vzducholoď tímu FESTO.