Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Košice sa lúčia s titulom EHMK 2013, projekty pokračujú

Košice sa vďaka titulu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) stávajú skutočným európskym centrom kultúry a umenia. Pri príležitosti slávnostného otvorenia prvej slovenskej Kunsthalle to povedal primátor mesta Richard Raši. Foto: TASR/František Iván

Podľa primátora Košíc Richarda Rašiho projekt EHMK nekončí a naopak znamená pre mesto novú éru.

Košice 31. decembra (TASR) - Košice sa dnes lúčia s titulom Európske hlavné mesto kultúry (EHMK), ktorý im tento rok patril spolu s francúzskym mestom Marseille. Štafetu EHMK východoslovenská metropola už symbolicky odovzdala 13. decembra ďalším dvom mestám - švédskej Umei a lotyšskej Rige počas koncertu na Hlavnej ulici.

Titul EHMK priniesol Košiciam mnohé investičné a kultúrne projekty s finančnou podporou z eurofondov, mesto sa dostalo aj do pozornosti viacerých svetových turistických sprievodcov a médií. Košice získali nový kultúrny komplex Kasárne/Kulturpark, prvú halu umenia na Slovensku Kunsthalle alebo unikátne komunitné centrá SPOTs. Vďaka investíciám sa obnovil Mestský park, Ulička remesiel, či Amfiteáter, revitalizoval sa Košický hrad.

V rámci investičných projektov Ostrovy kultúry pod správou Košického samosprávneho kraja (KSK) došlo k rekonštrukcii Východoslovenského múzea, Východoslovenskej galérie, Bábkového divadla, Barkóczyho paláca, Verejnej knižnice Jána Bocatia na Hviezdoslavovej ulici, Divadla Thália a areálu Katovej bašty. Celkový rozpočet na ne bol vyše 12,3 milióna eur. Realizoval sa aj program rozvoja kultúrneho turizmu Terra Incognita – Krajina nespoznaná s 13 top podujatiami v rámci celého kraja.

20 investičných projektov


V období 2008 - 2013 priniesol projekt EHMK do Košíc celkovo 20 investičných projektov, 600 podporených projektov, stovku festivalov, 470 výstav a podujatí vizuálneho umenia, 250 multižánrových podujatí, 270 konferencií, prednášok a seminárov, 270 divadelných a tanečných predstavení, 360 filmov, 280 literárnych podujatí, 770 workshopov, či päťdesiatku podporených kníh, publikácií a časopisov.

Podľa primátora Košíc Richarda Rašiho projekt EHMK nekončí a naopak znamená pre mesto novú éru. "Rok 2013 sa určite zapíše do bohatej histórie nášho mesta veľkými písmenami a je to najmä zásluha všetkých Košičanov. Dokázali sami sebe, aj celému svetu, že Košice sú úžasné mesto a dokážu zvládnuť aj takýto veľký kultúrny projekt, aký na Slovensku nemá obdobu," zhodnotil Raši. Zdôraznil, že projekt EHMK 2013 sa končí len symbolicky. "V skutočnosti budeme v roku 2014 pokračovať v tom, čo sme začali v tomto roku. Chceme rozvíjať cenné medzinárodné partnerstvá, zabezpečíme udržateľnosť kvalitných kultúrnych podujatí a novej kultúrnej infraštruktúry," povedal. Ocenil, že Košice sa postupne menia z industriálneho mesta na mesto kreatívne.

Po neziskovej organizácii Košice 2013 bude zabezpečovať rozbehnuté kultúrne projekty v meste nová príspevková organizácia K 13 – Košické kultúrne centrá (Kunsthalle/Hala umenia, Kasárne/Kulturpark, SPOTs, Amfiteáter).

Košičania sa rozlúčia so starým rokom a titulom EHMK počas silvestrovských osláv na Hlavnej ulici. Ťahákom budú hudobno-tanečné vystúpenia a polnočný pyromuzikálny ohňostroj. Na pódiu pri Immaculate sa od 20.00 h vystriedajú speváčka Michaella, skupiny Drišľak a Polemic, DJ Pepo, ale aj tanečníci z D. S. Studia.