Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Košický kraj

Košickí krajskí poslanci schválili odmenu hlavnému kontrolórovi

Ilustračné foto. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Hlavný kontrolór Košického samosprávneho kraja (KSK) Ľubomír Hudák dostane odmenu za rok 2017 vo výške 30 percent zo súhrnu platov, čo predstavuje 9555 eur.

Košice 7. marca (TASR) – Hlavný kontrolór Košického samosprávneho kraja (KSK) Ľubomír Hudák dostane odmenu za rok 2017 vo výške 30 percent zo súhrnu platov, čo predstavuje 9555 eur. Schválilo to v stredu krajské zastupiteľstvo na návrh poslanca Karola Patakyho (Most-Híd). Bod bol do programu zaradený na základe rokovania predsedov poslaneckých klubov.

"Je potrebné poukázať na naplnenie úloh v kontrolnej činnosti, ale aj na iniciatívu v preventívnej funkcii. Na webovej stránke kontroly ako v jedinom z ôsmich samosprávnych krajov je zverejnený register kontrolných zistení a odporúčaní, čiže z tohto registra sa môžu poučiť aj ostatné subjekty," uviedol k návrhu na odmenu Pataky. Dodal, že pre interné potreby Útvaru hlavného kontrolóra KSK bol v roku 2017 zavedený komplexný kontrolný informačný systém. Poukázal tiež na to, že aj v iných samosprávnych krajoch dostali hlavní kontrolóri takúto odmenu.

Za Patakyho návrh hlasovalo 29 poslancov, proti bolo šesť a zdržalo sa 18. Šéf pravicového klubu Rastislav Javorský predtým neúspešne navrhol odmenu vo výške 20 percent. Konštatoval, že mnoho poslancov v zastupiteľstve je nových a nepozná činnosť hlavného kontrolóra v minulosti.

Krajské zastupiteľstvo na rokovaní vzalo na vedomie správu o kontrolnej činnosti útvaru hlavného kontrolóra za rok 2017 a schválilo plán kontrolnej činnosti na prvý polrok 2018. Hudák informoval, že do budúcna bude prioritou naďalej priama kontrolná činnosť, ale pokračovať sa bude aj v spracovaní postupov na aktuálne tematické kontroly, priebežnom zverejňovaní výsledkov kontrol na webe, aktualizovaní registra kontrolných zistení a odporúčaní či realizovaní mesačného monitoringu dlhu kraja.