Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Košický kraj

Nová sezóna košického divadla Thália ponúkne pohľad na paralelné svety

Na snímke divadelná sála Divadla Thália, ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Pohľad na túto problematiku ponúknu štyri predstavenia na veľkej scéne a dve štúdiové.

Košice 11. septembra (TASR) – Témou nadchádzajúcej sezóny 2017/18 divadla Thália v Košiciach budú paralelné svety. Pohľad na túto problematiku ponúknu štyri predstavenia na veľkej scéne a dve štúdiové.

"Paralelné svety znamená, že žijeme nejaký život a túžime po inom. Vždy ten reálny, faktický svet, ktorý nás obklopuje, je konfrontovaný s inými svetmi, ktoré sú okolo nás. Môžu to byť svety ostatných, naše vnútorné túžby, sny, alebo ríše, ktoré sú nastavené tak, aby sme sa bránili svetu, ktorý sa nám nepáči, ale sme v ňom nútení existovať. Každá naša inscenácia ponúka iné riešenia alebo výklad na to, že čo to je ten iný, paralelný svet," uviedol pre TASR dramaturg divadla Miklós Forgács.

V inscenáciách Liliomfi a Fialky z Montmartru je paralelný svet podľa jeho slov zobrazený ako svet umenia, tvorby divadla a bohémov. "Rozhodovanie medzi dvoma svetmi tam prebieha tak, že či chceme žiť malomeštiacky, obyčajný život, alebo či chceme žiť tvorivý, umelecký, trocha iný život," vysvetlil Forgács.

Vážnejšie sú konfrontované paralelné svety vo fínskej dráme Chaos od Mika Millyaha o súčasných ženách, ktoré sa ocitnú na pokraji nervového zrútenie a musia riešiť vlastné konflikty, a tiež v írskej hre Martina McDonagha Krásavica z Leenane, kde sú paralelné svety zobrazené ako precitlivenosť a túžba po tom, že existuje nejaký lepší svet.

Divadlo v novej sezóne uvedie tiež dve menšie inscenácie s košickou tematikou. Jedna bude o láske svetoznámeho autora Sándora Máraia a maďarskej herečke Márie Mezei. Z diela košického rodáka Józsefa Gazdaga s názvom Z denníka futbalového maniaka zostaví Peter Nádasdi jednočlenné futbalové divadlo, ktoré skúma futbal ako paralelný svet.

Novú sezónu začne divadlo v stredu 15. novembra premiérou Liliomfi od Ede Szigligeti. Ešte predtým však uvedie hru pod názvom Akí sú Maďari? od Jánosa Lackfiho.

"Položil si otázku, že odkiaľ môže človek vedieť, že je Maďar. Vzniknú z toho naozaj veľmi dobré, vtipné, dramatické i ironické kontexty. Tento typ predstavenia chceme použiť ako 'wellness' divadlo, aby sa človek uvoľnil a mohol sa cítiť veľmi príjemne po práci," doplnil riaditeľ divadla József Czajlik.

Ako dodal, túto hru presunuli na obdobie po divadelných prázdninách z dôvodu, že zmenili titul a potrebovali ju dokonale naštudovať. Divákom sa ňou predstavia vo štvrtok 14. septembra o 19.00 h.