Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Košická polícia sa obáva potýčiek, primátorovi navrhuje opatrenia

Richard Raši, primátor mesta Košice Foto: TASR - František Iván

Pred minulým rokovaním v priestoroch magistrátu 13. júna došlo k potýčkam medzi ľuďmi protestujúcimi proti novému systému parkovania a mestskými policajtmi.

Košice 6. septembra (TASR) – Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (PZ) Košice dnes informovalo, že primátorovi mesta Richardovi Rašimu zaslalo listom odporúčania na prijatie bezpečnostných opatrení počas zasadnutia košického mestského zastupiteľstva (MsZ), ktoré bude na budúci týždeň v pondelok (12.9.). Pred minulým rokovaním v priestoroch magistrátu 13. júna došlo k potýčkam medzi ľuďmi protestujúcimi proti novému systému parkovania a mestskými policajtmi.

V súvislosti s júnovým zasadnutím MsZ bolo na políciu podané trestné oznámenie pre trestný čin útoku na verejného činiteľa, ako aj ďalšie trestné oznámenia vrátane podozrenia z nebezpečného vyhrážania, poškodzovania cudzej veci či ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia. Vzhľadom na to polícia odporúča mestu, aby v súčinnosti mestskej a štátnej polície bola zabezpečená dôsledná kontrola všetkých osôb vstupujúcich na rokovanie a aby mestská polícia zabezpečila dostatočný počet síl a prostriedkov pre prípad narušenia verejného poriadku a priebehu rokovania zastupiteľstva. Podľa zverejneného odporúčania by mali byť zabezpečené mechanickými zábranami koridory, kadiaľ bude umožnený vstup verejnosti do rokovacej sály v primeranom počte, a v daný deň zrušené stránkové hodiny na magistráte.

"Naše odporúčania taktiež smerujú k tomu, aby do rokovacej sály bol umožnený vstup len obmedzenému počtu ľudí (podľa počtu miest na sedenie v rokovacej sále) z požiarno-bezpečnostných dôvodov a pre prípad evakuácie rokovacej sály. Touto cestou chceme vyzvať všetky zúčastnené osoby, aby plne rešpektovali pokyny policajtov na danom mieste, aby sme predišli neželaným konfrontáciám polície s občanmi,“ uviedla košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová. V prípade narušenia verejného poriadku bude polícia podľa nej operatívne reagovať na vzniknutú situáciu.

Krajský policajný riaditeľ Juraj Leško nadnes zvolal na pôde krajského riaditeľstva PZ stretnutie aktivistov, resp. odporcov nového systému parkovania v Košiciach za účasti štátnej a mestskej polície. "Našu ponuku spoločne diskutovať o bezpečnostných opatreniach aktivisti neprijali a dnešného stretnutia sa nezúčastnili," uviedla Mésarová.

Aktivisti podmienili svoju účasť na stretnutí prítomnosťou zvolávateľa MsZ, primátora Rašiho, ktorý však nebol prizvaný. "My sme len obyčajní občania a vo vzťahu k zastupiteľstvu nemáme žiadne právomoci. Primátor je zodpovedný za zabezpečenie zasadnutia verejného mestského zastupiteľstva, na čo sme ho upozornili ešte v rámci nášho rokovania s ním na magistráte. Napriek tomu primátor nemal záujem prísť na políciu a participovať na riešení problému. Našou jedinou snahou a záujmom je od začiatku jediné - pomôcť Košičanom v otázke parkovania prostredníctvom všeobecne záväzného nariadenia," reagoval dnes Henrich Burdiga z iniciatívy Nezaplatím EEI ani cent - občianska neposlušnosť.

Opozičný mestský poslanec Oto Žarnay podal návrh na zrušenie rozšírenia spoplatneného parkovania v centre Košíc o desať rezidentských lokalít, ktoré je v platnosti od 1. júla. Magistrát argumentoval, že tento návrh zmeny všeobecne záväzného nariadenia nemôže byť predložený už na najbližšie rokovanie MsZ, pretože by išlo o nedodržanie lehoty stanovenej rokovacím poriadkom. Riešením môže byť zvolanie mimoriadneho rokovania MsZ.