Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Košický primátor Raši odovzdal Svätému Otcovi dar od obyvateľov mesta

Rezbár Milan Krajňák (na snímke vľavo), vpravo primátor Košíc Richard Raši dlátom dotvára drevenú sochu. Košice, 23. apríla 2014. Foto: TASR/František Iván

Sochu anjela, vysokého 2,7 metra s hmotnosťou 300 kilogramov, vyrezal z topoľového dreva rezbár Milan Krajňák, na finálnej podobe sa však podieľali aj Košičania. 

Košice 25. júna (TASR) - Košický primátor Richard Raši dnes vo Vatikáne osobne odovzdal Svätému Otcovi Františkovi dar od Košičanov - z dreva vyrezaného anjela, ktorý drží v rukách erb metropoly východu. TASR o tom informoval tlačový referát Magistrátu mesta Košice.

Dielo nazvané Anjelský dar zo srdca pre Svätého Otca symbolizuje, že Košice ako vôbec prvé mesto v Európe získali 7. mája 1369 od kráľa Ľudovíta Veľkého erbovú listinu. Zároveň zdôrazňuje, že Košice sú známe aj ako mesto tolerancie a duchovnej blízkosti človeka k človeku.

„Som vysoko poctený tým, že som mohol Svätému Otcovi odovzdať dar od obyvateľov nášho mesta,“ povedal Raši bezprostredne po tom, ako pápež František požehnal sochu anjela, umiestnenú v areáli Baziliky sv. Petra. Stalo sa tak pred generálnou audienciou a svätou omšou. Od primátora Košíc a arcibiskupa Mons. Bernarda Bobera zároveň prijal aj zmenšeninu sochy ako osobný dar.

Sochu anjela, vysokého 2,7 metra s hmotnosťou 300 kilogramov, vyrezal z topoľového dreva rezbár Milan Krajňák, na finálnej podobe sa však podieľali aj Košičania. Počas tohoročného jubilejného 20. ročníka osláv Dňa mesta Košice mohol každý obyvateľ mesta vyrezať  jemným dlátkom do sochy ryhu. Ruku k dielu nakoniec priložilo na Hlavnej ulici viac ako 1000 ľudí. Drievka z anjela si mnohí odložili ako pamiatku na deň, keď spoločne vytvárali unikátny dar pre pápeža.

Oficiálny program primátora vo Vatikáne odovzdaním anjela, ktorého pred cestou požehnal košický arcibiskup, metropolita Bernard Bober, nekončí. Vo štvrtok (26. 6.) popoludní sa zúčastní na slávení štátneho sviatku Slovenskej republiky - sv. Cyrila a sv. Metoda, slávnosť zorganizovalo Veľvyslanectvo SR pri Svätej stolici.

„Veľmi by ma potešilo a verím, že aj všetkých ďalších Košičanov, ak by Svätý Otec prijal moje pozvanie a navštívil naše krásne Košice. Na budúci rok si v Košiciach pripomenieme 20. výročie návštevy zosnulého a nedávno svätorečeného charizmatického pápeža Jána Pavla II. Aj preto by návšteva Svätého Otca Františka bola pre nás všetkých veľkou a mimoriadnou udalosťou,“ dodal Raši.