Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Po 20 rokoch rekonštruujú luster v košickom Štátnom divadle

Luster vo vstupných priestoroch Štátneho divadla Košice rekonštruujú po dvadsiatich rokoch od neho inštalácie v roku 1994. Kompletná obnova si vyžiada vyše 300 metrov káblov, 266 ks nových objímok, ručne nastriekaných zlatou farbou a sklenené tienidlá - 266 kusov, každé v cene 50 eur, je potrebné očistiť od usadeného prachu. Foto: TASR/Milan Kapusta

Luster bol nainštalovaný v roku 1994 počas rekonštrukcie historickej budovy.

Košice 18. júla (TASR) – Kompletnej rekonštrukcie sa po 20 rokoch sa dočkal luster vo vstupnom vestibule historickej budovy Štátneho divadla v Košiciach.

Ako pre TASR uviedol tlačový tajomník divadla Svjatoslav Dohovič, luster bol nainštalovaný v roku 1994 počas rekonštrukcie historickej budovy. „Dvadsať rokov sa na ňom robili len drobné údržbárske práce, teraz prišiel čas komplexnú obnovu,“ povedal. Znamená to výmenu elektroinštalácie, výmenu objímok či umytie tienidiel.

Podľa Dohoviča sa pri obnove použije viac ako 300 metrov káblov. „Staré elektrické rozvody už vôbec nezodpovedali súčasným normám, nové objímky, ktorých je 266, museli každú jednu ručne striekať zlatou farbou,“ objasnil.

Špeciálne pre tento luster bolo vyrobených 266 sklenených tienidiel – v dolnom okruhu 230 a v hornom 36. Cena jedného je 50 eur.

„Práce komplikuje to, že luster sa nedá dať dole a na rozdiel od historického lustra v hľadisku sa nedá otáčať okolo vlastnej osi. Musí sa teda používať lešenie, rebrík a pod stropom aj drevená lávka,“ doplnil Dohovič.