Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Spor o pozemky medzi cirkvou a mestom Košice bude riešit mediátor

Ilustračná snímka Foto: TASR - Milan Kapusta

Rímskokatolícka cirkev, farnosť Košice – Sídlisko Ťahanovce požiadala mesto Košice o zámenu 177 hektárov mestských lesov za 2,8 hektára zastavaných pozemkov, ktoré jej patria.

Košice 12. septembra (TASR) – Košickí mestskí poslanci sa na dnešnom rokovaní mestského zastupiteľstva (MsZ) znova zaoberali zámenou pozemkov na sídlisku Ťahanovce.

Rímskokatolícka cirkev (RKC), farnosť Košice – Sídlisko Ťahanovce požiadala mesto Košice o zámenu 177 hektárov mestských lesov za 2,8 hektára zastavaných pozemkov, ktoré jej patria. Hodnota cirkevných pozemkov predstavuje približne 1.298.000 eur a hodnota mestských 1.295.000 eur. RKC by po schválení zámeny bezodplatne previedla pozemky pod bytovými domami v hodnote približne 183.000 eur.

Poslanci dnes diskutovali okrem zámeny i o možnosti odkúpenia spomínaných pozemkov od cirkvi. Poslanca Cyrila Betuša zaujímalo, či mesto má na to peniaze.

"Treba povedať, že zástupcovia RKC spolu so zástupcami mesta sedeli nie raz. Sedenia boli a k ničomu sa nedospelo. Keď mesto našlo na Strelingstav desať miliónov eur, tak verím, že mesto nájde presne tú časť, ktorá je potrebná pre cirkev," zdôraznil poslanec Miloš Ihnát.

Právny zástupca RKC Peter Lenárt na rokovaní MsZ zdôraznil, že problém nie je vyriešený viac než štyri roky. "Až po tom, čo sme mestskej časti a mestu doručili predžalobnú výzvu na uhradenie spolu 260.000 eur za užívanie nehnuteľností bez právneho titulu, bola vymenovaná pracovná skupina v zložení mesto, cirkev a mestská časť, ktorá mala zadefinovať možnosti riešenia tohto problému,“ povedal Lenárt.

Keďže mesto podľa jeho slov zadeklarovalo, že nemá iné pozemky, ktoré by cirkvi mohlo ponúknuť ako adekvátnu náhradu, pre RKC sú prijateľné tri možnosti, a to zámena pozemkov podľa pôvodného návrhu, úhrada znaleckej ceny pozemkov môjho klienta, podľa znaleckého posudku klienta a nájom cirkevných pozemkov v trhovej výške nájomného, spolu v ročnej výške cca 150.000 eur, vysvetlil právny zástupca RKC s tým, že poslednou možnosťou je súdny spor.

Poslanec Ihnát sa pýtal, či je dôvera, že sa v spomínanej lokalite nebude stavať. "Cirkev ešte nedeklarovala, že naozaj ten les ostane v celistvosti, tak ako je," povedal.

"V mene svojho klienta chcem ubezpečiť, že ako vlastník predmetných lesných pozemkov sa bude vedieť o tieto pozemky náležite postarať, nebude žiadať o zmenu územného plánu a les bude naďalej prístupný širokej verejnosti, tak ako je tomu dnes,“ odpovedal právny zástupca RKC.

Zámenu pozemkov poslanci napokon neodobrili. Poslanec Igor Jutka navrhol, aby primátor Richard Raši vyvolal mediátorské konanie medzi mestom a cirkvou. Jeho návrh poslanci schválili.