Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Košický kraj

Košice vyzvali EEI na stretnutie, firma označila postup za nekorektný

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Mesto Košice sa v zmysle všeobecne záväzného nariadenia stáva od 1. januára 2019 namiesto spoločnosti EEI výlučným  prevádzkovateľom parkovacích miest v zóne plateného parkovania. 

Košice 27. decembra (TASR) – Na magistráte mesta Košice od štvrtkového rána pokračovalo stretnutie pracovnej skupiny odborníkov, ktorí majú zabezpečiť plynulý prechod parkovania pod správu mesta. TASR o tom informovala asistentka primátora Jaroslava Polačeka Kristína Bílová. Na stretnutie boli pozvaní aj zástupcovia súkromnej spoločnosti EEI, s.r.o., ktorí podľa nej odmietli prísť. Firma sa už predtým vyjadrila, že nové vedenie mesta sa snaží nedôstojnými podmienkami mariť rokovanie medzi EEI a magistrátom. Určenie termínu stretnutia nepovažovala za korektné a navrhla iný dátum.

"To, čo sme sľúbili ľuďom, aj plníme. Som veľmi rád, že sa nám v tak krátkom čase darí riešiť problém, ktorý Košičanov veľmi trápi. Roky na parkovaní v meste zarábala súkromná firma. Teraz zostanú peniaze v mestskej kase. Košice prišli za posledné roky o veľmi veľa peňazí. Teší ma, že sme to zastavili," povedal Polaček s tým, že nová parkovacia politika mesta bude mať pre ľudí viacero výhod. "V zahraničí to pochopili už dávno, postupne to ale chápu aj niektoré mestá na Slovensku. Zobrali sme si príklad z Trenčína, kde majú vytvorenú jednoduchú parkovaciu politiku. Tento model parkovania je výhodnejší aj pre mesto, aj pre ľudí," dodal. Za ušetrené peniaze chce budovať nové parkoviská či parkovacie domy.

Rezidentov opäť vyzval, aby boli pri platení zdržanliví. Dodal, že mesto v najbližších dňoch spustí informačnú kampaň. "Verím, že sa so zástupcami EEI čoskoro stretneme a ich odchod z mesta bude bezproblémový," vyhlásil primátor.

Programátori podľa slov Polačeka už niekoľko dní vyvíjajú pre mestskú políciu systém na mieru. Bližšie podrobnosti plánuje vedenie mesta predstaviť v prvom januárovom týždni prostredníctvom tlačovej konferencie.

Spoločnosť EEI, s.r.o., v piatok (21.12.) informovala, že dňa 10. decembra tohto roku poslala blahoprajný list novozvolenému primátorovi mesta a požiadala ho o stretnutie k riešeniu sporných otázok okolo prevádzkovania rezidentského parkovania v meste. Uviedla, že odpoveď na tento list dostala 21. decembra s tým, že predmetné rokovanie sa má uskutočniť 27. decembra. "Nepovažujeme za spoločensky korektný takýto postoj. Nesvedčí o tom, že by mesto Košice, na čele s novým primátorom, chcelo tento problém riešiť a riadiť sa pokynmi súdov. Vianočné sviatky rešpektuje v tejto spoločnosti každý slušný človek. Aj zamestnanci EEI si tieto sviatky chcú užiť so svojimi blízkymi v rôznych kútoch Slovenska. Navrhnúť takéto dôležité stretnutie v posledný deň pred päťdňovým vianočným voľnom, v takejto dôležitej téme, považujeme za nekorektné," dodala vtedy firma s tým, že listom požiadala primátora o stanovenie nového termínu stretnutia po 7. januári 2019 aj s patričnou prípravou. "Tá je nielen v záujme korektného urovnania sporu v záujme zabránenia chaosu, ale predovšetkým v záujme Košičanov, ktorí sa spoliehajú na také postupy vedenia mesta, ktoré sú korektné a zákonné," uzavrela spoločnosť.

Mesto Košice sa v zmysle všeobecne záväzného nariadenia stáva od 1. januára 2019 namiesto spoločnosti EEI výlučným  prevádzkovateľom parkovacích miest v zóne plateného parkovania. Prevádzkovať parkovací systém v Košiciach chce aj súčasný prevádzkovateľ, spoločnosť EEI. Tá už skôr vyhlásila, že bude naďalej vykonávať svoje zmluvné povinnosti a práva v zmysle nájomnej zmluvy uzatvorenej do roku 2022. Mesto podľa EEI ignoruje súdom uložené povinnosti a snaží sa mariť jeho rozhodnutie.