Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Košický kraj

Košice vyzývajú aktivistov, aby prestali nabádať na porušovanie zákona

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Aktivisti podľa magistrátu odmietajú akceptovať fakt, že zákon o obecnom zriadení a rokovací poriadok musia pri predkladaní zmien VZN rešpektovať všetci poslanci a aj primátor mesta bez výnimky.

Košice 6. septembra (TASR) – Mesto Košice vyzýva aktivistov, ktorí sú nespokojní so zavádzaným systémom parkovania, aby prestali nabádať na porušovanie zákona. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová.

Aktivisti podľa jej slov v najnovšej žiadosti o zvolanie mimoriadneho zasadnutia košického mestského zastupiteľstva (MsZ), ktorú podali na Magistráte mesta Košice 2.9.2016 a zopakovali vyhlásením pre médiá 5.9.2016, naďalej vyzývajú k tomu, aby bol porušený zákon o obecnom zriadení a rokovací poriadok mestského zastupiteľstva.

"Vo svojich verejných vyhláseniach síce tvrdia, že preferujú legitímne a legislatívne metódy na dosiahnutie zrušenia parkovacích zón, ale opakovane žiadajú primátora mesta Košice, aby zákony nerešpektoval a zvolal na 12.9.2016 mimoriadne rokovanie mestského zastupiteľstva k návrhu na zmenu Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) č. 157 od poslanca MsZ Ota Žarnaya," povedala Šnajdárová.

Aktivisti podľa magistrátu odmietajú akceptovať fakt, že zákon o obecnom zriadení a rokovací poriadok musia pri predkladaní zmien VZN rešpektovať všetci poslanci a aj primátor mesta bez výnimky. "Požadujú zvolanie mimoriadneho zasadnutia MsZ napriek tomu, že im bolo vysvetlené, že nedodržanie desaťtýždňovej lehoty na predloženie zmeny VZN pred plánovaným zasadnutím MsZ na odborné posúdenie je v rozpore s rokovacím poriadkom MsZ," vysvetlila hovorkyňa mesta.

"Vyzývam aktivistov, aby prestali klamať verejnosť tvrdeniami, že im ide o právne nespochybniteľné riešenie a aby prestali nabádať na porušovanie zákona. Keď totiž pochopili, že je v rozpore so zákonom, aby návrh na zmenu VZN predložil poslanec Žarnay, chcú, aby som protiprávne zvolal mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva ja. Pritom je jasné, že návrh poslanca Žarnaya môže byť v mestskom zastupiteľstve prerokovaný legislatívne čistým a právne nespochybniteľným spôsobom len v prípade, že od jeho podania 25.8.2016 uplynie desaťtýždňová lehota, teda najskôr 3.11.2016, ak o to požiada aspoň tretina poslancov," reagoval primátor mesta Košice Richard Raši.

Ako dodal, mesto je pripravené odborne a vecne diskutovať o pripomienkach k novému parkovaciemu systému a zapracovať ich do existujúceho VZN, ale iba v súlade so zákonom a rokovacím poriadkom MsZ.

Košickí mestskí poslanci schválili v polovici júna bratislavskej spoločnosti EEI prenájom viacerých úsekov miestnych komunikácií na dočasné parkovanie motorových vozidiel. Tento krok sa stretol s vlnou nevôle a aktivisti zvolali viacero protestov.

Od 1. júla sa zóna plateného parkovania v centre mesta rozšírila o desať mestských lokalít. Na jednu bytovú jednotku je možné zakúpiť tri rezidentské karty, cena prvej na rok je 35 eur, druhej 70 eur a tretej 150 eur. Pre celú zónu platia tarifné pásma so sadzbami od 50 centov do 1,5 eura za hodinu. Čas spoplatnenia návštevníckych miest je počas pracovných dní od 07.30 h do 18.00 h a v sobotu od 07.30 h do 13.00 h. Celodenné parkovanie majú zabezpečiť záchytné parkoviská.