Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

Košická knižnica pre mládež oslavuje 60. výročie svojho vzniku

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Pri tejto príležitosti uvedie 12. januára oficiálne do prevádzky nový knižnično-informačný systém.

Košice 8. januára (TASR) - Knižnica pre mládež mesta Košice (KMK) oslavuje v tomto roku 60. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti uvedie 12. januára oficiálne do prevádzky za prítomnosti primátora mesta Košice Richarda Rašiho a viceprimátorky Renáty Lenártovej, ktorí zároveň slávnostne otvoria jubilejný rok knižnice, nový knižnično-informačný systém v priestoroch pobočky LitPark na Kukučínovej ulici.

"Počas šiestich desaťročí existencie sa nám podarilo priviesť ku knihe niekoľko desiatok tisíc detí a vychovať tak viac generácií aktívnych čitateľov. Možno práve preto našu knižnicu v Košiciach poznajú nielen deti, na prácu s ktorými sa táto knižnica špecializuje, ale aj ich rodiča a starí rodičia, ktorí rovnako rástli s knihami z jej políc," uviedla riaditeľka KMK Iveta Hurná.

Knižnica pre mládež mesta Košice je jedinou špeciálnou knižnicou na Slovensku orientovanou na prácu s deťmi a mládežou. V čase svojho vzniku v roku 1955 bola prvou z pilotného projektu, ktorého cieľom bolo založiť špeciálne knižnice pre deti a mládež v každom krajskom meste po celom Československu. Nakoniec ostala jedinečná svojho druhu, a to nielen na Slovensku, ale aj v rámci bývalého Československa.

V súčasnosti má knižnica 22 pobočiek (17 školských a 5 mimoškolských). Zvláštnymi sú pobočky LitPark a Nezábudka. LitPark, najmodernejšia pobočka knižnice, sa nachádza v areáli zrekonštruovaných Kasární/Kulturpark na Kukučínovej ulici a pre čitateľov je otvorená každý deň v týždni vrátane víkendu. Okrem bohatého knižného fondu a časopisov ponúka relaxačnú zónu s možnosťou hrania spoločenských hier a tiež možnosť prehliadky Múzea detskej knihy, ktoré tvorí až 3505 titulov pôvodnej slovenskej detskej literatúry. Tie s rokom vydania od 1893 po rok 2000 v celkovom počte 1500 sú k dispozícii práve v priestoroch LitParku. Pobočka Nezábudka sa nachádza na Poľovníckej ulici a špecializuje sa na prácu s čitateľmi s rôznym typom handicapu (zdravotným, mentálnym a sociálnym), pričom úzko spolupracuje so špeciálnymi základnými školami, domovmi sociálnych služieb a tiež s detskou fakultnou nemocnicou.

Knižnica aktuálne disponuje s knižným fondom 218.998 zväzkov a jej služby využíva skoro 12.000 čitateľov. Keďže ide o čitateľov rôznych vekových kategórií, nielen z radu detí a mládeže, na prácu s ktorými sa knižnica zameriava, vo fonde sa nachádza aj 33.000 kníh rôznych žánrov určených pre dospelých. Tie má knižnica sústredené prevažne vo svojich mimoškolských pobočkách, ktoré s obľubou navštevujú celé čitateľské rodiny.

"Ročne evidujeme 280.000 výpožičiek a pripravíme až 2500 rôznych podujatí a festivalov zameraných na podporu čítania. Ich návštevnosť sa pohybuje okolo 115.000 osôb za rok. Medzi najúspešnejšie určite patrí Mesiac autorského čítania, ktorý prebieha v mesiaci júl a  pravidelne sprostredkúva stretnutia s domácimi slovenskými a českými autormi a tiež s autormi z hosťujúcej krajiny," pripomenula Hurná.

V rámci okrúhleho jubilea knižnica plánuje čitateľov každý mesiac v roku prekvapiť a odmeniť niečím novým. Na január má pre nich pripravené netradičné podujatia, medzi nimi je aj stretnutie s tvorcami nového Rádia FF - internetového rádia pre mladých.





ws vs