Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

Košické letisko malo v roku 2016 nárast cestujúcich o 6,4 %

Košické letisko. Foto: TASR/František Iván

Najväčšou mierou sa na raste podieľal segment pravidelnej prepravy, v ktorom sa počet prepravených cestujúcich medziročne zvýšil o 55.351 (nárast 19 %). Najväčší záujem bol o linku do Londýna.

Košice 5. januára (TASR) - V roku 2016 prešlo bránami košického letiska 436.696 cestujúcich, čo predstavuje medziročný nárast o 6,4 %. V porovnaní s rokom 2015 ide o zvýšenie počtu cestujúcich o 26.247. Informovalo o tom dnes vedenie letiska.

Najväčšou mierou sa na raste podieľal segment pravidelnej prepravy, v ktorom sa počet prepravených cestujúcich medziročne zvýšil o 55.351 (nárast 19 %). Najväčší záujem bol o linku do Londýna, ktorú na dennej báze prevádzkuje spoločnosť Wizz Air. Letisko zaznamenalo zároveň pokles charterových cestujúcich o 25 % v porovnaní s letnou sezónou 2015. Najrušnejším dňom roka bol 12. august s 3058 vybavenými cestujúcimi. Z hľadiska počtu leteckých pohybov najsilnejším dňom bol 29. jún, kedy bolo zaznamenaných 52 pohybov - 26 odletov a 26 príletov.

Celkovo letisko Košice v uplynulom roku zaznamenalo 9364 leteckých pohybov (nárast o 11 %). Súčet maximálnych vzletových hmotností všetkých vlani vybavených lietadiel bol 152.727 ton maximálnej vzletovej hmotnosti (MTOW), čo je nárast o 15 %.

"V treťom štvrťroku 2016 európske letiská v priemere rástli o 3,5 %. Sme veľmi radi, že môžeme bilancovať ďalší úspešný rok s rastom 6,4 % vybavených cestujúcich. Príchod dvoch nových dopravcov – poľské aerolínie LOT a Turkish Airlines – je obrovským úspechom nielen pre letisko, ale aj pre celý okolitý región," uviedol výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva košického letiska Michael Tmej.

Minulý rok bol podľa neho však aj veľmi ťažký, keďže odvetvie cestovného ruchu muselo čeliť viacerým turbulenciám. "Avšak vo všeobecnosti rád konštatujem, že letecká dostupnosť východného Slovenska nikdy nebola na takej vysokej úrovni, ako je tomu teraz. Spolu s našimi partnermi - Košickým samosprávnym krajom a mestom Košice pracujeme na tom, aby sa v roku 2017 lietalo z Košíc do ešte väčšieho počtu destinácií," dodal.

Podľa primátora Košíc Richarda Raši bohatá konektivita letov z Košíc pomáha lákať zahraničných investorov. "Uvedomujeme si hodnotu toho, že Košice sú umiestnené na destinačnej mape významných leteckých dopravcov, a preto v spolupráci s našimi partnermi Košickým samosprávnym krajom a letiskom Košice chceme participovať na ďalšom rozvoji leteckej dostupnosti nášho mesta a celého regiónu," konštatoval.

Podľa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Zdenka Trebuľu je prítomnosť silných dopravcov, ako sú České Aerolínie, Austrian Airlines, poľský LOT, Turkish Airlines a Wizz Air, významným aktívom kraja.