Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Ľuďom s ťažkosťami pomôže v centre Michaloviec externý defibrilátor

Odovzdanie externého defibrilátora mestu Bratislava od dobročinnej organizácie 1. Lions Club Bratislava Foto: TASR/Jakub Kotian

Zariadenie je plne automatické. Po zapnutí dáva človeku, ktorý poskytuje prvú pomoc, hlasové pokyny, ako má postupovať.

Michalovce 20. novembra (TASR) - Automatický externý defibrilátor, ktorý môže prispieť k záchrane ľudského života, nainštalovali v týchto dňoch na verejne prístupnom mieste v centrálnej zóne Michaloviec.

"Zariadenie je plne automatické. Po zapnutí dáva človeku, ktorý poskytuje prvú pomoc, hlasové pokyny, ako má postupovať. Prístroj vie v prípade postihnutého človeka vyhodnotiť jeho životné funkcie," uviedol pre TASR Oliver Petrík z Inštitútu sociálno-ekonomických otázok, ktorý kúpu defibrilátora financoval.

Ako ďalej uviedol, prístroj hoci aj v rukách laika, nemôže človeku so zdravotnými komplikáciami priťažiť. Ak je v bezvedomí, ale jeho srdcová činnosť prerušená nie je, v takomto prípade elektródy zariadenia neumožnia iniciovať výboj do tela postihnutého.

V prípade zmieneného, voľne prístupného defibrilátora ide o novinku na území Zemplína. Umiestnený je v centre Michaloviec v blízkosti tamojšej lekárne na Námestí osloboditeľov. Ukrýva ho špeciálna schránka vybavená poplašným zariadením, ktoré vie upozorniť na neoprávnené použitie prístroja.

Toto občianske združenie zakúpilo ešte jeden podobný prístroj, tentoraz vo forme trenažéra, ktorý čoskoro odovzdá michalovskej pobočke Slovenského Červeného kríža (SČK).

"Keďže je malé povedomie občanov, ale aj detí o týchto prístrojoch, tak nám SČK prisľúbil, že bude s ním realizovať výučbu v školách. Je takmer totožný s tým, ktorý je umiestnený v centre mesta. Rozdiel je iba v tom, že nie je schopný urobiť posledný výkon, ktorým je elektrický výboj," uzavrel Petrík.