Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Košický kraj

Žiaci základnej školy v Michalovciach vytvorili hmyzí hotel

Ilustračná snímka Foto: TASR/Erik Máder

Pri vytvorení záhrady v areáli školy pomáhali deti, učitelia, pracovníci školy, priatelia, ale aj rodičia. Aktivity v ZŠ Okružnej finančne podporila aj miestna samospráva.

Michalovce 12. septembra (TASR) - Žiaci Základnej školy na Okružnej ulici v Michalovciach vytvorili prírodnú školskú záhradu, ktorá im bude slúžiť nielen na oddych, ale aj rozvíjanie nových vedomostí a zdokonaľovanie pestovateľských zručností. Informovala Zuzana Argalášová z občianskeho združenia Telekia.

"Žiaci vytvorili políčka na pestovanie kultúrnych plodín, pomáhali pri výrobe vonkajšieho sedenia z drevených paliet, ktoré vymaľovali pestrými farbami. Vytvorili horninový chodník, búdku pre ježka aj vtáčikov," priblížila aktivity Argalášová. Podľa jej ďalších slov nájdu návštevníci školy v areáli novovysadené stromčeky, ale aj pavúka vyrobeného z odpadového materiálu, kompostovisko či meteorologickú stanicu.

V záhrade sa nachádza aj hmyzí hotel. Ide o náhradný biotop, ktorý slúži na reprodukciu. "Mnohé druhy užitočného záhradného hmyzu si len ťažko nájdu úkryty v moderných upravených záhradách. Hmyzie hotely slúžia hlavne pre samotárske druhy, ako sú napríklad včely, čmeliaky, niektoré osy, motýle, pestrice či lienky sedembodkové," konkretizovala účel environmentálneho zariadenia Argalášová s tým, že všetky uvedené druhy pomáhajú udržať na záhrade biologickú rovnováhu. "Hmyz likviduje škodcov bez použitia chemikálií a opeľuje aj niektoré kvety," dodala.

Žiaci chceli prostredníctvom tejto aktivity ukázať ostatným, ako nebyť ľahostajný k prírode. Pri vytvorení záhrady v areáli školy pomáhali deti, učitelia, pracovníci školy, priatelia, ale aj rodičia. Aktivity v ZŠ Okružnej finančne podporila aj miestna samospráva.