Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Polícia ukončila zásah v Košiciach pre údajný nástražný výbušný systém

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Lenka Ivanová uviedla, že nájdený predmet policajní pyrotechnici na mieste zneškodnili a prevzali na ďalšie skúmanie.

Košice 5. januára (TASR) – Polícia a hasiči ukončili zásah pred jedným z obytných blokov v košickej mestskej časti (MsČ) Staré Mesto približne o 14.30 h, kde bol v sobotu okolo obeda nájdený doposiaľ nešpecifikovaný predmet. TASR to potvrdil hasičský veliteľ zásahu Milan Vereščák. Približne 70 evakuovaných ľudí sa vrátilo do svojich bytov.

"Jednotka bola povolaná k údajnému nástražnému systému. Polícia už bola na mieste a mala označené vyhradené miesto zásahu. Bolo nutné evakuovať všetkých obyvateľov, ktorí boli v bytovke," uviedol s tým, že im bol poskytnutý evakuačný autobus. "Zásah je ukončený, pyrotechnici zaistili údajnú výbušninu a musia preskúmať, o čo išlo," dodal.

Ako pre TASR povedal starosta MsČ Košice-Staré mesto Igor Petrovčík, pre evakuovaných obyvateľov boli pripravené priestory Základnej školy na Námestí Laca Novomeského. "Bol som za nimi v autobuse a oznamoval som im, kedy asi budú môcť ísť naspäť. V momente, keď riaditeľka školu otvárala, bolo oznámené, že občania sa môžu vrátiť do svojich obydlí," priblížil s tým, že otvorenie budovy napokon nebolo potrebné. "Starostom som približne mesiac, ale ani ako občan - Staromešťan si niečo podobné nepamätám. Malo ísť o nástražný systém, bližšie informácie mi vyšetrovateľ zatiaľ nepodal. Išlo to na expertízu a tá ukáže, o čo išlo. Ale vraj to bolo nebezpečné," doplnil.

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Lenka Ivanová uviedla, že nájdený predmet policajní pyrotechnici na mieste zneškodnili a prevzali na ďalšie skúmanie. "Bližšie informácie nateraz nie je možné poskytnúť a verejnosť budeme informovať hneď, ako to situácia dovolí," uzavrela.

Polícia v Košiciach začala trestné stíhanie pre zločin všeobecného ohrozenia a zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami v súvislosti s nálezom predmetu pripomínajúceho nástražný výbušný systém. K výbuchu, k zraneniu osôb ani ku škode na majetku nedošlo. Ako doplnila, páchateľovi hrozí trestná sadzba štyri až desať rokov. "To, či v danom prípade išlo o skutočný nástražný výbušný systém, bude predmetom ďalšieho expertízneho skúmania, rovnako aj vyhodnotenie stôp zaistených na mieste udalosti, ktoré môžu smerovať k odhaleniu totožnosti doposiaľ neznámeho páchateľa," dodala Ivanová.