Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Profesor z Lekárskej fakulty žaluje univerzitu za šikanu

Na snímke Fakultná nemocnica s poliklinikou s Lekárskou fakultou UPJŠ. Foto: TASR/František Iván

Na Okresnom súde Košice I sa konalo pojednávanie v spore, v ktorom profesor Erik Dorko z Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika žaluje univerzitu pre mobing, šikanovanie a obťažovanie.

Košice 7. apríla (TASR) – Na Okresnom súde Košice I sa dnes konalo pojednávanie v spore, v ktorom profesor Erik Dorko z Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) žaluje univerzitu pre údajný mobing, šikanovanie a obťažovanie. Žiada pritom zákaz diskriminácie a náhradu nemajetkovej ujmy.

Dorko sa sťažuje na údajné šikanovanie a diskrimináciu zo strany nadriadených i niektorých kolegov. Argumentuje, že počas minulých ôsmich rokov došlo k jeho vyradeniu zo všetkých komisií, či už štátnicových, pre obhajoby diplomových a dizertačných prác, alebo komisií pre výberové konania. Uvádza ďalej, že dostal neadekvátne pokarhanie pre údajné porušenie pracovnej disciplíny, bol ukrátený na osobných príplatkoch či odmenách a čelí rôznym "šikanóznym" požiadavkám a "psychoteroru" na pracovisku. Odmietol pritom, že by bol konfliktný typ s odvolaním sa aj na psychologický znalecký posudok vypracovaný o jeho osobe.

Na súde dnes vypovedali prednostka Ústavu verejného zdravotníctva LF UPJŠ Lýdia Čisláková, bývalý dekan LF Leonard Siegfried i súčasný dekan Daniel Pella, ktorí diskrimináciu a šikanovanie Erika Dorka odmietli. "Profesor je trošku neprispôsobivý a nevie s ľuďmi jednať, v kolektíve má večne s niekým nejaký konflikt, takže boli problémy," uviedla Čisláková. Pojednávanie v spore bude pokračovať.