Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Košický kraj

R. Trnka: Plán na prvých sto dní na rozhýbanie kraja sa darí plniť

Na snímke predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Foto: TASR - Pavol Zachar

V programe Trnku pred novembrovými voľbami boli priority na "rozhýbanie diania v Košickom kraji tak, aby to občania hneď pocítili".

Košice 6. marca (TASR) – Plán 12 priorít, ktoré si určil nový predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka na prvých sto dní vo funkcii, sa podľa neho zatiaľ darí plniť. "Tých prvých sto dní uplynie 13. alebo 14. marca a potom bude vyhodnotenie. Ja to vidím tak, že na 90 - 95 percent sa tie procesy dali do pohybu alebo sa rozhýbali," uviedol na utorkovom diskusnom fóre Stretnutie so županom v Košiciach.

V programe Trnku pred novembrovými voľbami boli priority na "rozhýbanie diania v Košickom kraji tak, aby to občania hneď pocítili". Išlo napríklad o vytvorenie krajskej rady starostov a primátorov, vznik úradu splnomocnenca pre sociálne znevýhodnených, zefektívnenie spôsobu opráv krajských ciest, riešenie alternatívnych návrhov na dostavbu diaľnice D1 a rýchlostnej cesty R2, protikorupčný audit na Úrade KSK, naštartovanie projektu tzv. AgroKruhov v poľnohospodárstve, výjazdové rokovania vo všetkých mestách kraja alebo vytvorenie krajskej futbalovej ligy.

"To, čo sa malo robiť, sa robí. Samozrejme, vždy sa dá robiť viac, ale keď zohľadním aj veci, s ktorými som možno nerátal, že bude treba popri tom riešiť a ktoré zaberajú 80 až 90 percent času, tak môžem povedať, že zatiaľ sa darí," povedal.

K vytvoreniu rady starostov a primátorov uviedol, že jej štatút už má na stole. "V najbližších dňoch bude poslaný všetkým starostom a primátorom a potom by mali nasledovať koordinačné stretnutia," povedal. V rámci hesla "Župan na kolesách" už absolvoval návštevy takmer všetkých miest v kraji. V oblasti riešenia nedostatočnej dopravnej infraštruktúry v kraji sa stretol s ministrom dopravy a výstavby Arpádom Érsekom, odpovede šéfa rezortu ho podľa jeho slov neuspokojili. V marci by sa malo konať stretnutie s ministrom financií Petrom Kažimírom, v pláne je aj ďalšie stretnutie s Érsekom.

V oblasti zmeny prístupu k rekonštrukcii krajských ciest konštatoval, že s týmto bodom bude pravdepodobne najväčší problém, čo sa týka procesného hľadiska. Pri rekonštrukcii mnohých úsekov ciest nastavených v minulom období sa podľa neho ukazuje problém, ako boli zadefinované podmienky v projektovej dokumentácii. Pri takýchto projektoch pritom už prebiehajú verejné obstarávania. "Tu stojíme pred otázkou, či tie tendre úplne zrušiť a spustiť nanovo, čo, samozrejme, spôsobí značné odloženie začiatku rekonštrukcie možno aj o rok," povedal.

V otázke spustenia krajskej futbalovej ligy bude mať Zastupiteľstvo KSK v programe stredajšieho (7.3.) rokovania informatívnu správu o tomto projekte. "Tam bude potrebné si zadefinovať, akú to bude mať právnu formu a čo to bude zahŕňať," dodal Trnka. Projekt by mal prejsť príslušnými komisiami zastupiteľstva aj s vyjasnením vplyvu na krajský rozpočet.

Do funkcie splnomocnenca pre sociálne odkázaných občanov Trnka vymenoval starostu Spišského Hrhova Vladimíra Ledeckého. V rámci projektu AgroKruhov podpísal predseda KSK memorandum o spolupráci pri vytvorení modelovej farmy na pestovanie zeleniny v biokvalite s vynálezcom technológie Jánom Šlinským.

Diskusné podujatie Stretnutie so županom pripravili v každom krajskom meste týždenníky MY vydavateľstva Petit Press.