Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Rekonštrukcia Vinianskeho hradu pokračuje aj tento rok

Foto: TASR

Projekt rekonštrukcie hradu sa koná aj tento rok v rámci programu Ministerstva kultúry SR Obnov si svoj dom, ktoré poskytlo peniaze na materiál, náradie a výskumy.

Vinné 16. júla (TASR) – Zastrešenie paláca Vinianskeho hradu je cieľom prác, ktoré sa na stredovekej stavbe nad obcou Vinné (okr. Michalovce) začali tento mesiac. Od 1. júla tu pracuje celkovo 23 ľudí.

Projekt rekonštrukcie hradu sa koná aj tento rok v rámci programu Ministerstva kultúry SR Obnov si svoj dom, ktoré poskytlo peniaze na materiál, náradie a výskumy. "Na tento rok je rozpočet z ministerstva kultúry 22.800 eur. Peniaze pre mzdy zamestnancov, to sú zdroje kapitoly, kde prispieva aj Európsky sociálny fond," povedal pre TASR Jaroslav Gorás, koordinátor prác a predseda Občianskeho združenia Zemplínsko-užská hradná cesta. Na hrade v súčinnosti s michalovským Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny pracujú ľudia z radov uchádzačov o zamestnanie, rekonštrukcia má trvať šesť mesiacov.

Uloženie technickej strechy zabráni ďalšiemu poškodeniu klenieb paláca. "Stihli sme zatiaľ zrealizovať prípravné práce, čiže podmurovanie korún, murív pre uloženie pomurníc, kapsy pre uloženie hlavného nosného trámu, natierajú sa nosné trámy, podhľad na druhom poschodí paláca, pripravuje sa materiál na strechu," konštatoval Gorás.



Záchrana stredovekého hradu

Rekonštrukcia Vinianskeho hradu nad obcou Vinné pokračuje aj tento rok. Zastrešenie paláca Vinianskeho hradu je cieľom prác, ktoré sa na stredovekej stavbe nad obcou Vinné v okrese Michalovce začali tento mesiac.
Foto: TASR/Roman Hanc
Záchrana stredovekého hradu prebieha už niekoľko rokov. Prvá písomná správa o ňom pochádza z roku 1335. Bol viackrát poškodený, opravovaný, začiatkom 18. storočia ho dali dokonca aj zbúrať. Má čiastočne zachované renesančné klenby, na gotickej veži je kamenné kvádrovanie, otvory okien a dverí, ako aj časti starých omietok. Možno tam nájsť stopy po krboch, pivničné priestory. Turistov láka najmä počas letných prázdnin.

"Samozrejme, že život na hrade musí fungovať, čiže boli tu už akcie ako Jánske ohne, stretnutie starostov, bude tu riadená degustácia, Noc hradov. Varenie guláša a varenie lekváru, to sú také bežné veci. Na jeseň bude oberačka a spracovanie hrozna priamo na hrade," priblížil kastelán hradu.