Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Rekonštrukcia železničnej stanice Spišská Nová Ves potrvá ešte mesiac

Na snímke muž prechádza cez koľaje k zrekonštruovanej budove železničnej stanice v Spišskej Novej Vsi 28. augusta 2019. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Súčasťou prestavby je tiež rekonštrukcia sociálno-hygienických priestorov pre zamestnancov ŽSR a Železničnej spoločnosti Slovensko.

Spišská Nová Ves 28. augusta (TASR) – Na železničnej stanici v Spišskej Novej Vsi v súčasnosti finišujú s prácami na jej modernizácii, rekonštrukcia objektu by mala byť hotová koncom septembra. TASR to potvrdil hovorca Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Michal Lukáč s tým, že stavenisko odovzdali zhotoviteľovi ešte pred rokom.

„Rekonštrukcia sa týka zateplenia objektu, výmeny strešnej krytiny, žľabov, zvodov, výmeny zostávajúcich okien a dverí a celý objekt sa odizoluje. Dôjde tiež k výmene rozvodov vody, kanalizácie a úprave všetkých vnútorných stien a stropov novou omietkou a výmene všetkých podláh. V rámci elektroinštalácie budú kompletne vymenené rozvody a zariadenia, ako aj bleskozvod na streche. Jestvujúce vykurovacie rozvody a vykurovacie telesá ústredného kúrenia sa taktiež vymenia,“ vymenoval hovorca.

Na snímke zrekonštruovaná budova železničnej stanice v Spišskej Novej Vsi 28. augusta 2019. augusta 2019.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


Dodal, že v budove dopravnej kancelárie bude vybudovaná nová plynová kotolňa a stavebné úpravy CO krytu. Súčasťou prestavby je tiež rekonštrukcia sociálno-hygienických priestorov pre zamestnancov ŽSR a Železničnej spoločnosti Slovensko.

„Na perónovom prístrešku sa zároveň vymení plechová skorodovaná krytina, drevené prvky, zábradlie, dlažby a nový bude aj náter jednotlivých konštrukcií. Pre cestujúcu verejnosť sa vybuduje informačný systém o chodoch prípadne meškaniach vlakov,“ doplnil Lukáč.

V rámci prestavby budú zrekonštruované aj spevnené plochy pred a okolo železničnej stanice. Vzhľadom na pripravovaný návrh realizácie nových parkovacích plôch, prestavba rieši aj prekrytie výsypných jám medzi 7. a 9. koľajou, ktoré sa nachádzajú v blízkosti pohybu osôb ku pripravovanému parkovisku. Vybuduje sa aj oceľový prístrešok na skladisku kontajnerových nádob.

Na snímke muž vchádza do zrekonštruovaného vestibulu s pokladňami v železničnej stanici v Spišskej Novej Vsi 28. augusta 2019.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


V súčasnosti je už kompletne dokončená budova dopravnej kancelárie so všetkými rozvodmi a zariadeniami vrátane jej okolia a spevnených plôch. Všetky stavebné objekty a prevádzkové súbory sú ukončené a pripravené pre odovzdanie a prevzatie. „Stavba je financovaná z vlastných zdrojov ŽSR dodávateľským spôsobom v objeme takmer 2,9 milióna eur. Rekonštrukcia bola nevyhnutná vzhľadom na zlý stavebno-technický stav budovy, nevyhovujúce hygienické a estetické podmienky. ŽST Spišská Nová Ves je tiež zaradená do programu štandardov železničných staníc,“ zdôraznil Lukáč s tým, že modernizáciou stanice sa vylepšia parametre po stránke stavebno–technickej pre tamojších zamestnancov i cestujúcej verejnosti. Zároveň sa podľa neho vylepší aj z estetického a bezpečnostného hľadiska.