Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

SERIÁL: Obyvateľov Rákoša volajú Hubare

Obec Rákoš v okrese Košice okolie leží na svahu Slanských vrchov, jej obyvateľom prischla už dávnejšie prezývka Hubári – "Hubare". Foto: TASR Marián Holubčík

So vznikom prezývky je spojená úsmevná historka, podľa ktorej vraj dedinčania chodili na huby do hory ešte za tmy s lampášom, aby ich vyzbierali ako prví.

Rákoš 13. decembra (TASR) – Obec Rákoš v okrese Košice okolie leží na svahu Slanských vrchov, jej obyvateľom prischla už dávnejšie prezývka Hubári – "Hubare". A údajne to nie je len preto, že si radi vyjdú na huby do okolitých lesov. So vznikom prezývky je spojená úsmevná historka, podľa ktorej vraj dedinčania chodili na huby do hory ešte za tmy s lampášom, aby ich vyzbierali ako prví.

Kedy toto pomenovanie vzniklo, si už v obci nikto nepamätá, muselo sa tak stať pred mnohými rokmi. Aj o tradovanom dôvode už vie len málokto. "Pokiaľ viem, stále nás z okolitých dedín volali, že sme Hubári. Ja som to pripisoval tomu, že v týchto lesoch vždy zvykol byť dostatok húb. Keď som sa však pýtal mojej mamy, ktorá má 81 rokov, tak to vraj vzniklo z príbehu, že skoro ráno šiel nejaký pán z lesa s plným košíkom húb a lampášom. Stretol pritom druhého obyvateľa a na otázku, kde bol, povedal, že ak chce nazbierať veľa húb, musí ísť ešte za tmy - s lampášom," priblížil pre TASR rákošský starosta Igor Antoni.

V každom prípade lesy v okolí sú lákadlom pre hubárov aj na oddychové prechádzky, a to nielen pre domácich. "Na huby sem chodia aj z okolitých dedín i z mesta. Až sa niekedy smejeme, že je tu viac hubárov ako húb," dodal starosta.

Čo sa týka tohtoročnej hubárskej sezóny, nebola až taká dobrá ako vlani. Miestni to pripisujú suchšiemu obdobiu s menším výskytom dažďov.