Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Košický kraj

V Národopisnom múzeu v Smižanoch mali Včelársku nedeľu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

V priebehu dňa odzneli prednášky na témy chov včiel, prevencia chorôb a využitie liečivých účinkov včelích produktov na človeku.

Smižany 17. júna (TASR) – Včelársku nedeľu pripravili pre verejnosť aj aktívnych včelárov v Národopisnom múzeu v Smižanoch v okrese Spišská Nová Ves. Program sa začal predpoludním slávnostnou svätou omšou v tunajšom kostole Povýšenia svätého kríža. Pokračoval odbornou konferenciou v priestoroch múzea, na ktorej sa zúčastnilo okolo 130 chovateľ včiel, odborníkov na včelárstvo, ale aj záujemcov o túto oblasť.

Milan Biroščák, tajomník Základnej organizácie Slovenského zväzu včelárov v Spišskej Novej Vsi, ktorý patril k iniciátorom podujatia, pre TASR uviedol, že na konferenciu prišli nielen domáci včelári, ale aj záujemcovia zo širšieho regiónu. V priebehu dňa odzneli prednášky na témy chov včiel, prevencia chorôb a využitie liečivých účinkov včelích produktov na človeku. Na podujatí odovzdali včelárom za ich zásluhy plakety – jednu Zlatú včelu a štyri Bronzové včely. Ďakovný list od regionálnej organizácie včelárov dostala vedúca múzea v Smižanoch Margita Kočišová a Miloš Kelnér za sochu svätého Ambróza, patróna včelárov, ktorú vytesal z lipy a zdobí vchod múzea.

Súčasťou podujatia bola výstava výtvarných prác žiakov na tému Včela, život človeka. V priebehu dňa vystúpili v kultúrnej časti programu žiaci Základnej umeleckej školy Dezidera Štraucha v Smižanoch a folklórna skupina Smižančanka. Nechýbali stánky so včelárskym vybavením, medovníkmi a včelími produktmi.

Národopisné múzeum v Smižanoch ešte v máji sprístupnilo výstavu Od nektáru po medovník, ktorá sa venuje včelárstvu a medovnikárskemu remeslu. Návštevníci si ju môžu pozrieť do konca októbra. Pracovníci múzea ešte pripravujú v rámci remeselníckych týždňov kvíz a súťaže na tému včelárstvo a medovnikárstvo, aktivity budú spojené s tvorivými dielňami.