Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Spišské divadlo uvedie v premiére rozprávku Kráska a netvor

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Dramaturgička Spišského divadla uviedla, že romantický príbeh v sebe skrýva veľkú metaforu života, hovorí o tom, že skutočná krása človeka nie je v jeho zovňajšku, ale je ukrytá v jeho srdci.

Spišská Nová Ves 23. marca (TASR) - Režisér Peter Palik pripravil pre Spišské divadlo v Spišskej Novej Vsi rozprávkový príbeh Kráska a netvor, ktorý zdramatizoval na motívy rozprávky Kráska a zviera francúzskej spisovateľky Jeanne-Marie Leprince de Beaumont. Zároveň navrhol aj scénu pre inscenáciu. Divadlo ju uvedie v premiére 25. marca o 10.30 h. Deti sa môžu tešiť na príbeh o tom, ako láska a krása v srdci premôžu zlé čary.

Dramaturgička Spišského divadla Ivana Brošková uviedla, že romantický príbeh v sebe skrýva veľkú metaforu života, hovorí o tom, že skutočná krása človeka nie je v jeho zovňajšku, ale je ukrytá v jeho srdci. Na motívy rozprávky vznikli mnohé literárne, operné, baletné či bábkové podoby a nespočetné množstvo filmových verzií. Palik sa inšpiroval aj filmom režiséra Juraja Herza Panna a netvor, ktorý mal premiéru pred štyridsiatimi rokmi. Spišská inscenácia je tak trochu poklonou práve tomuto režisérovi a jeho dielu, ktorý je rodákom z neďalekého Kežmarku.

"Krása a ošklivosť človeka je len jedna z tém, ktoré sú v rozprávke obsiahnuté. Zamerali sme sa aj na kritiku ľudskej pretvárky, sebectva a samoľúbosti. Ako jasný symbol nám poslúžila maska. Maska vo všetkých svojich podobách. Človek si pred svetom nasadzuje masku z rôznych dôvodov, či už zo strachu, z vypočítavosti alebo v snahe vytvoriť dobrý dojem, ale pravda sa nakoniec vždy ukáže. Našou inscenáciou by sme radi oslovili staršieho detského diváka, ktorý sa s témou "masky" začína v živote stretávať čoraz častejšie. Ako príklad súčasnej masky môžeme uviesť profily na sociálnych sieťach, kde si môže človek ľahko vybudovať novú identitu," povedal Palik.

Kostýmy navrhla Eva Farkašová, autorom hudby je Martin Husovský, pohybovú prípravu mal na starosti Jozef Novysedlák. Hlavnú postavu Bianky (krásky) stvárnia Patrícia Šimková a netvora si zahrá Pavol Pivko. V ďalších úlohách sa predstavia Mária Görögová, Katarína Turčanová, Jozef Novysedlák, Adam Herich, Peter Golian a Tomáš Krištof.