Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Košický kraj

Technická univerzita v Košiciach oslavuje 65 rokov od svojho vzniku

Slávnostné zhromaždenie akademickej obce Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) pri príležitosti osláv 65. výročia jej založenia v priestoroch auly Maxima TUKE v utorok 3. októbra 2017. Na snímke rektor Technickej univerzity v Košiciach Stanislav Kmeť počas príhovoru. Foto: TASR - Roman Hanc

Na univerzite aktuálne študuje približne 9000 študentov, z toho takmer desať percent je zo zahraničia.

Košice 3. októbra (TASR) – Technická univerzita v Košiciach (TUKE) patrí k popredným výskumným univerzitám na Slovensku s vysokým kreditom v zahraničí, o čom svedčia rôzne rankingy a hodnotenia. Rektor TUKE Stanislav Kmeť to konštatoval na dnešnom slávnostnom zasadnutí akademickej obce univerzity pri príležitosti 65. výročia existencie TUKE.

"Tým, že tu pôsobil celý rad osobností, univerzita prešla v podstate brilantnou históriou a postupne sa vyvíjala od klasických univerzitných technických disciplín a odvetví až po novodobé humanisticky orientované, ako je ekonomika či umenie. Už z portfólia jednotlivých pracovísk a fakúlt je vidieť ten širokospektrálny záber našej univerzity," uviedol Kmeť pre TASR.

K vzniku Vysokej školy technickej v Košiciach došlo na základe vládneho nariadenia z 8. júla 1952 s tromi zakladajúcimi fakultami - baníckou, hutníckou a fakultou ťažkého strojárenstva. K premenovaniu školy na TUKE došlo v roku 1991. V súčasnosti má deväť fakúlt, ide o fakultu baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií, fakultu materiálov, metalurgie a recyklácie, strojnícku fakultu, fakultu elektrotechniky a informatiky, stavebnú fakultu, ekonomickú fakultu, fakultu výrobných technológií, fakultu umení a leteckú fakultu. Na TUKE aktuálne študuje približne 9000 študentov, z toho takmer desať percent je zo zahraničia.

"Našim cieľom je udržiavať vysokú kvalitu vedy, výskumu a výučby a chceme sa etablovať ako uznávaná internacionálna univerzita, to znamená, že budeme radi, keď sa bude zvyšovať počet zahraničných študentov, ako aj počet zahraničných vedcov a profesorov, ktorí tu budú pôsobiť a vlastne vytvoria takú kozmopolitnú komunitu na našej inštitúcii," povedal Kmeť k plánom do budúcna.

Doplnil, že TUKE spolupracuje na zmluvnom základe s radom partnerov, podieľa sa na riešení náročných úloh a podporuje prenos poznatkov, zručností a technológií. V ostatných rokoch bolo univerzite udelených viac ako 35 domácich a medzinárodných patentov.

Na slávnostnom zasadnutí akademickej obce TUKE sa zúčastnili ako hostia predstavitelia ďalších slovenských univerzít a partnerských univerzít zo zahraničia, exprezident SR Rudolf Schuster, predstavitelia mesta Košice, Košického samosprávneho kraja, cirkví i priemyselných podnikov a spoločností.

Súčasťou dnešného programu osláv je aj otvorenie novej budovy Univerzitného vedeckého parku Technicom.