Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

V Košiciach niektorí riaditelia mestských podnikov končia

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Ako generálny riaditeľ DPMK končí Richard Majza, ktorého nahradí Vladimír Padyšák. Predsedom predstavenstva nebude tak ako doteraz generálny riaditeľ, ale bude ním Marcel Čop.

Košice 10. decembra (TASR) - Niektoré mestské podniky budú mať v najbližších dňoch nových riaditeľov. V pondelok o tom rozhodli novozvolení košickí mestskí poslanci v pracovnej časti ustanovujúceho mestského zastupiteľstva (MsZ). Zmeny nastali vo vedení Dopravného podniku mesta Košice (DPMK), a. s., Bytového podniku mesta Košice (BPMK), s. r. o., a Tepelného hospodárstva (TEHO) s. r. o. Poslanci zároveň poverili primátora Jaroslava Polačeka, aby do šiestich mesiacov vyhlásil výberové konanie na posty ich riaditeľov.

Ako generálny riaditeľ DPMK končí Richard Majza, ktorého nahradí Vladimír Padyšák. Predsedom predstavenstva nebude tak ako doteraz generálny riaditeľ, ale bude ním Marcel Čop. BPMK bude po novom viesť Bartolomej Szabó, ktorý nahradí Róberta Ujpála. O miesto konateľa TEHO príde Štefan Kapusta a dočasným konateľom bude Jaroslav Tkáč. Polaček pripomenul, že ako doterajší mestský poslanec mal výhrady práve voči týmto mestským podnikom. "Nesúhlasil som s vedením, dlhodobo som ich kritizoval, a práve preto sme hľadali vhodných ľudí. Tak, ako som Košičanom sľúbil, v prvom rade som hľadal riaditeľov mestských podnikov zvnútra, čo sa nám aj podarilo. Žiaľ, v DPMK nastala taká situácia, že sme externe vymenili celé vedenie," povedal Polaček s tým, že v uvedených mestských podnikoch je úlohou nového vedenia spravovať krízový manažment. Nových členov poslanci vymenovali aj do dozorných rád mestských podnikov či predstavenstva.

Polaček ohlásil aj ďalšie personálne zmeny. K nim by malo dôjsť na základe februárového zasadnutia MsZ. „Tam sa dozviete ďalšie nominácie smerom k mestským podnikom. Avizoval som, že vymeníme takmer všetkých riaditeľov mestských podnikov,“ dodal. Hovorí, že s tým, aby sa mestské podniky stali modernými a transparentnými, súvisia aj potrebné personálne zmeny.

Poslanci odobrili i navrhnuté zmeny členov správnej a dozornej rady občianskeho združenia Košická aréna a v obchodnej spoločnosti Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s., v ktorej mesto Košice ako jeden z akcionárov nemá majoritný podiel.