Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Košický kraj

V Košiciach vystavili relikvie sv. Konštantína-Cyrila

V tomto roku uplynie 1150 rokov od smrti sv. Konštantína-Cyrila, apoštola Slovanov. V košickej gréckokatolíckej katedrále Narodenia presvätej Bohorodičky sú vystavené relikvie sv. Koštantína-Cyrila k verejnej úcte. Košice, 11. februára 2019. Foto: TASR František Iván

Počas celého týždňa 11. až 17. februára je pri príležitosti výročia apoštola Slovanov a spolupatróna Košickej eparchie pripravený program.

Košice 11. februára (TASR) – V košickej gréckokatolíckej katedrále Narodenia presvätej Bohorodičky sú od nedele (10. 2.) vystavené relikvie svätého Konštantína-Cyrila. Ide o pozlátený relikviár prstencového typu v priemere približne dva centimetre, ktorý je vložený do veľkej ikony, na nej sú zobrazení sv. Cyril a Metod. Pre TASR to povedal tajomník eparchiálneho biskupa a hovorca košickej eparchie Martin Mráz.

"Relikvie sme sa rozhodli vystaviť k verejnej úcte, lebo tieto dni si Slovania pripomínajú 1150. výročie od smrti svätého Konštantína-Cyrila. Ide o dar od nitrianskeho diecézneho biskupa Mons. Viliama Judáka, ktorý ich v roku 2017 daroval Košickej eparchii a vladykovi Milanovi Chauturovi, košickému biskupovi, počas osláv 20. výročia zriadenia Košického apoštolského exarchátu, priameho predchodcu Košickej eparchie," povedal Mráz.

Počas celého týždňa 11. až 17. februára je pri príležitosti výročia apoštola Slovanov a spolupatróna Košickej eparchie pripravený program. "Utorky večer zvykne byť v našej katedrále liturgia v staroslovienčine, to znamená v tom jazyku, ktorý je veľmi blízky tomu, ktorí priniesli a kodifikovali Cyril a Metod. V utorok (12. 2.) bude sláviť liturgiu náš biskup a bude rozprávať aj o tom, prečo je Košická eparchia zasvätená solúnskym bratom, a prečo ich máme za svojich patrónov už 22 rokov", povedal s tým, že streda (13. 2.) bude zameraná na mladých. Vo štvrtok (14. 2.) bude o odkaze spomínaných svätých hovoriť predseda Spolku sv. Cyrila a Metoda. "Piatok (15. 2.) večer bude tematicky zameraný na rodinu a manželstvo, keďže je na Slovensku Národný týždeň manželstva. Keď si čítame o živote týchto solúnskych bratov, je zaznamenaný pozitívny vplyv ich rodičov nielen čo sa týka vzdelania, ale aj viery," uzavrel Mráz.