Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Košický kraj

VIDEO: Na hrade Slanec pokračujú murárske práce na obnove pamiatky

Na snímke Slanecký hrad 7. júla 2016. Foto: TASR/František Iván

Súčasťou projektu je výstavba lešenia na torzo paláca a kaplnky, kde je najvzácnejší zachovaný artefakt hradu – gotické okno zo 14. storočia.

Slanec 7. júla (TASR) – Obnova hradu Slanec (okr. Košice–okolie), ktorá sa začala pred piatimi rokmi, pokračuje aj v týchto mesiacoch. Od júna pracuje na hrade cez úrad práce 15 nezamestnaných, ministerstvo kultúry poskytlo tohtoročnú dotáciu 22.000 eur.

Prebiehajúce murárske práce sú zamerané na záchranu hradu mimo už zastrešenej veže Nebojsa. "Cieľom tejto sezóny je urobiť a dokončiť v plnom rozsahu severnú baštu, aby sa následne dala zakryť strechou - nepriznanou alebo priznanou, to sa ukáže neskôr. Samozrejme by sme chceli urobiť sanáciu kaplnkového múra a časti steny paláca, nakoľko ten stav tam je už tak kritický, že to nepočká," priblížil pre TASR koordinátor obnovy hradu Peter Malinič.

VIDEO: Práce na obnove hradu Slanec v okrese Košice


Súčasťou projektu je výstavba lešenia na torzo paláca a kaplnky, kde je najvzácnejší zachovaný artefakt hradu – gotické okno zo 14. storočia. Po sanácii je v pláne reštaurovanie interiéru kaplnky. Práce v rámci tohtoročného projektu majú trvať sedem mesiacov.

Obec Slanec ako vlastník pamiatky spolupracuje pri obnove s občianskym združením Zachráňme hrad Slanec. V uplynulých rokoch došlo okrem iného k domurovaniu a zastrešeniu veže Nebojsa. V súčasnosti sa čaká na dodanie projektovej dokumentácie k jej ďalšej obnove, podľa plánov by mala slúžiť ako múzeum a turistická vyhliadka.

OBRAZOM: Rekonštrukčné práce na hrade Slanec


Gotický hrad bol zničený už v roku 1679 počas povstania Imricha Tököliho, život sa naň vrátil v 19. storočí, keď majiteľ panstva gróf Forgáč dal zrekonštruovať hradnú vežu a zriadil v nej rodové múzeum. To existovalo ešte do roku 1937. Neskôr začala veža chátrať, v roku 1945 vyhorela.