Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Košický kraj schválil posun čerpania a splácania úveru od EIB

Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka, archívna snímka. Foto: TASR - František Iván

Dôvodom zmien sú problémy, ktoré sa vyskytli pri realizácii jednotlivých projektov financovaných cez úver.

Košice 29. augusta (TASR) – Termín čerpania 30-miliónového úveru od Európskej investičnej banky (EIB) pre Košický samosprávny kraj (KSK) by sa mal predĺžiť z konca roka 2019 o tri roky, teda do konca roku 2022. Schválilo to v pondelok (26. 8.) Zastupiteľstvo KSK.

Zároveň by sa mal podľa návrhu posunúť aj termín splatenia úveru. Pôvodne bol stanovený na 31. marca 2036, po novom sa bude odvíjať individuálne od dátumu čerpania jednotlivých tranží, pričom nepresiahne 25 rokov.

Dôvodom zmien sú problémy, ktoré sa vyskytli pri realizácii jednotlivých projektov financovaných cez úver. "Žiadali sme odsúhlasiť posun termínu, keďže v projektoch z minulosti musíme do veľkej miery prerábať projektové dokumentácie a z týchto objektívnych dôvodov sa odďaľuje termín vypísania verejného obstarávania," uviedol pre TASR predseda KSK Rastislav Trnka. Kraj pritom má už podľa neho tieto zmeny so zástupcami EIB odkonzultované.

Zastupiteľstvo súčasne vzalo na vedomie zmeny v indikatívnom zozname investičných akcií financovaných z úveru od EIB. "Vypadli projekty, ktoré vieme financovať z iných zdrojov, a doplnili sme tie, ktoré z iných zdrojov nevieme financovať. V podstate ide o rozšírenie projektov, ktoré chceme realizovať," uviedol Trnka.

V rámci doplnených projektov ide o opravy ciest a mostov, napríklad stabilizáciu úseku cesty pred obcou Harichovce II/533, priepust a oporný múr na ceste II/547 v lokalite Gregorov, prameň v okrese Gelnica alebo most nad železničnou traťou pred obcou Nižná Myšľa.