Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Aktivisti v ČR narušili predstavenie s Ježišom znásilňujúcim moslimku

Ilustračná snímka. Foto: denik.cz

Krátko po začatí predstavenia vtrhlo na javisko zhruba 25 členov hnutia Slušní ľudia a utvorilo pred hercami reťaz v snahe ich z javiska vytlačiť a zabrániť im v ďalšom hraní.

Praha 27. mája (TASR) - Aktivistom sa v sobotu večer podarilo narušiť začiatok inscenácie Naše násilie a vaše násilie v Divadle Husa na provázku v Brne. V kontroverznej inscenácii postava Ježiša znásilňuje moslimku, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Krátko po začatí predstavenia vtrhlo na javisko zhruba 25 členov hnutia Slušní ľudia a utvorilo pred hercami reťaz v snahe ich z javiska vytlačiť a zabrániť im v ďalšom hraní.

Aktivisti začali spievať a robiť hluk, zvyšok divákov v hľadisku začal, naopak, hercom, ktorí ďalej hrali, tlieskať a skandovať: "Slušní ľudia, domov!"

Herci sa krátko a neúspešne snažili ďalej hrať, neuspeli ani pokusy o dialóg. Na javisko začali vstupovať aj bežní diváci, ktorí na ňom krátko tancovali.

Po tom, čo členovia Slušných ľudí odmietli výzvu bezpečnostnej služby, aby scénu opustili, sa čakalo na príchod polície. Pred 20.00 h dorazil do divadla policajný antikonfliktný tím a aktivisti po dohode z predstavenia odišli.

Inscenáciu chorvátskeho režiséra Olivera Frljiča vopred odsúdila katolícka cirkev a niektorí politici. Frljič patrí k rešpektovaným európskym režisérom, jeho inscenácie ale často vyvolávajú širšiu verejnú diskusiu o citlivých otázkach, alebo priamo spôsobujú škandály. Kritické reakcie časti verejnosti v Brne vyvolala najmä fotografia z predstavenia, na ktorej postava Ježiša znásilňuje moslimskú ženu.