Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

P. Zelenay: Hudba ma zaujala na celý život

Na archívnej snímke nová publikácia 100 slovenských evergreenov z produkcie Hudobného fondu. Zostaviteľ titulu je Pavol Zelenay. V Bratislave 19. decembra 2016. Foto: TASR/Andrej Galica

Patril k zakladateľom festivalu Bratislavská lýra, bol producentom prvého rockového albumu Zvoňte zvonky skupiny Prúdy v roku 1969.

Bratislava 13. júla (TASR) - Skladateľ, hudobník, aranžér a publicista Pavol Zelenay patrí k popredným osobnostiam slovenskej hudobnej scény ako aktívny hráč, aj ako dokumentarista.

Rodák zo Zohora (*15. 4. 1928) maturoval na Gymnáziu v Piešťanoch, študoval na Stavebnej fakulte SVŠT v Bratislave. Počas vysokej školy študoval súbežne hru na klarinete na Hudobnom ústave. Swingovej hudbe sa venoval už v Piešťanoch, bol spoluzakladateľom vysokoškolského big bandu Kolektív 50. Od začiatku 50. rokov sa venoval aj komponovaniu. V roku 1952 vyšla prvá gramoplatňa s jeho skladbou Poď so mnou tancovať, ktorú spievala Viera Prokešová. Od roku 1958 bol členom orchestra Tatra Revue, v roku 1967 sa začala jeho rozhlasová dráha na poste vedúceho redakcie populárnej hudby.

Patril k zakladateľom festivalu Bratislavská lýra, bol producentom prvého rockového albumu Zvoňte zvonky skupiny Prúdy v roku 1969. Dvakrát získal ako autor hudby zlatú Bratislavskú lýru, v roku 1974 za pieseň Zem pamätá Karola Duchoňa a v roku 1976 za pieseň Pár nôt Jany Kocianovej.

Z rúk prezidenta Ivana Gašparoviča si v septembri 2008 prevzal štátne vyznamenanie za zásluhy o rozvoj slovenskej kultúry. V roku 2007 bol ocenený Krištáľovým krídlom v kategórii hudba, v máji 2008 ho uviedli do Siene slávy slovenskej populárnej hudby. V júni 2018 si prevzal Cenu ministerky kultúry Slovenskej republiky za celoživotné pôsobenie v oblasti tanečnej a populárnej hudby aj jej dokumentovaniu.

V decembri 2008 vyšla autorská kompilácia Najkrajšie piesne Pavla Zelenaya. Ešte v decembri 2008 vyšla aj Antológia slovenskej populárnej hudby, ktorú Pavol Zelenay zostavil. V máji 2018 vychádza jej dodatok pod názvom +77 Antológia slovenskej populárnej hudby. Je autorom knihy Hudba-tanec-pieseň (spoluautor Ladislav Šoltýs), ktorá vyšla v roku 2008. V decembri 2016 vydal notový album pod názvom 100 slovenských evergreenov.

„V roku 1946 som začal na stavebnej fakulte študovať odbor zememeračského inžinierstva. Lenže pred ukončením došlo k zmenám, v roku 1948 k znárodneniu. Počas toho roku som si ukončil hudobné vzdelanie, paralelne som študoval aj hru na klarinete na Hudobnom ústave hlavného mesta Bratislavy. Dal som žiadosť, aby ma zobrali na vojenčinu s tým, že po jej skončení by som mohol štúdium dokončiť. Ale už sa mi zememeračstvo veľmi robiť nechcelo, oveľa viac ma začala zaujímať hudba. Napokon ma zaujala na celý život,“ uviedol pre TASR Zelenay.