Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Britské ceny BAFTA: Najlepším filmom je Argo, režisérom Ben Affleck

Herec a režisér Ben Affleck s ocenením pre najlepšieho režiséra za film Argo Foto: TASR/AP

Ceny BAFTA sú striedavo úspešnými indikátormi úspechu filmov na odovzdávaní Oscarov.

Londýn 11. februára (TASR) - Rukojemnícka dráma Argo o záchrane skupiny amerických diplomatov z Iránu počas islamskej revolúcie v roku 1979 pokračuje v zbieraní ocenení pred vrcholom sezóny, ktorým budú o dva týždne Oscary.

Na nedeľňajšom odovzdávaní britských filmových a televíznych cien BAFTA zvíťazila v Londýne v troch z desiatich nominovaných kategórií. Vyhlásili ju za najlepší film, herec Ben Affleck sa stal najlepším režisérom a snímka si odniesla aj cenu za strih.

Lincoln, film amerického režiséra Stevena Spielberga o boji prezidenta Abrahama Lincolna za zrušenie otroctva a jeden z tohtoročných oscarových favoritov, v Londýne pohorel, keď z takisto desiatich nominácií premenil na cenu len jednu - "zachránil" ho Daniel Day-Lewis, ktorý sa podľa očakávania stal najlepším hercom v hlavnej úlohe.

Ešte horšie dopadla americká režisérka Kathryn Bigelowová, ktorej film Zero Dark Thirty o prenasledovaní Usámu bin Ládina mal päť nominácií, ale vyšiel úplne naprázdno.

Emmanuelle Riva, 85-ročná francúzska filmová legenda, sa stala najlepšou herečkou v hlavnej úlohe za rolu v dráme Michaela Hanekeho Láska, ktorá zvíťazila aj v kategórii neanglicky hovoriaci film.

Muzikál Bedári získal štyri ceny: pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe (Anne Hathawayová), ako aj za najlepší mejkap, zvuk a produkciu.

Novinka Quentina Tarantina Divoký Django si odniesla ceny pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe (Christoph Waltz) a pôvodný scenár.

Najlepší adaptovaný scenár má podľa poroty film Terapia láskou.

Nová bondovka Skyfall uspela v kategórii najlepšia hudba a najlepší britský film.

Film Pí a jeho život získal ceny za kameru a špeciálne vizuálne efekty.

Nová adaptácia Anny Kareninovej od Joa Wrighta si odniesla cenu pre najlepšie kostýmy.

Medzi animovanými filmami zvíťazil titul Neskrotná z dielne štúdia Pixar.

Ceny BAFTA sú striedavo úspešnými indikátormi úspechu filmov na odovzdávaní Oscarov. V uplynulých rokoch sa na Oscaroch darilo úspešným film z Londýna, ako boli The Artist, Milionár z chatrče alebo Kráľova.