Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Slovenské tance otvorili festival Bažant Pohoda 2013

Návštevníci sledujú koncert slovenskej skupiny AMO. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Netypický úvod na hlavnom pódiu mal u tisícov prevažne mladých divákov veľký úspech.

Bratislava/Trenčín 12. júla (TASR) – Slovenské tance Petra Breinera vo svetovej premiére v podaní Gyorského filharmonického orchestra otvorili včera večer (11.7.) sedemnásty ročník multikultúrneho festivalu Bažant Pohoda 2013 na trenčianskom letisku.

Suitu pre veľký orchester dirigoval sám autor. Rodák z Humenného ju zložil na základe motívov šestnástich ľudových piesní. Vyznávači folklóru v jednotlivých častiach určite spoznali piesne Píšťalôčka moja, Kvitne drobná ďatelinka, Na Kráľovej holi, Vravela mi moja mati, či východniarske Ej Zalužicko poľo, Dzifče počarovne, Šaľena ja bula, Na Košickej turni či Kapura, kapura. Netypický úvod na hlavnom pódiu mal u tisícov prevažne mladých divákov veľký úspech. Samotný autor veľmi ocenil ústretovosť organizátorov uviesť na festivale Slovenské tance v kompletnej podobe.

slovenský dirigent Peter Breiner
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


K výstavným kúskom prvého dňa patril koncert českej legendárnej kapely Pražský výběr. Aj napriek tomu, že klávesy Michala Kocába vypadli v prvých dvoch skladbách, známych to songov Hrabě X a na Václavským Václaváku, v prípade tej prvej Hrabě X aj s mystickým úvodom, keď spievajúci Kocáb sa vynorí z rakvy priamo na pódiu. Došlo aj na ďalšie skladby z legendárneho albumu Straka v hrsti, boli nimi Pražákům je hej či Tango Ropotámo, ako aj z úspešného albumu Výběr, medzi nimi Papíry straší, Hrály dudy, Člověk bez talentu či Tyhle řeči znám. Aj keď to na festivaloch nebýva zvykom, Pohoda si vyslúžila aj prídavok vo forme piesne Olda je přítel můj.

Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Spevák a klávesák Michael Kocáb, gitarista Michal Pavlíček, basgitarista Vilém Čok, bubeníci Jiří Hrubeš a Klaudius Kryšpín a perkusista Jiří Tomek už dávno nemajú dvadsať. Najstarším je práve líder Michael Kocáb (narodený v roku 1954). Na pódiu to však poznať nebolo. V priebehu koncertu si pozvali na pódiu aj hostí, bola nimi speváčka Iva Pazderková, Jana Kratochvílová, Braňo Jobus a v jednej skladbe aj šéf festivalu Michal Kaščák. Za bicími sa vystriedali Jiří Hrubeš a v druhej časti Klaudius Kryšpín, ktorý s kapelou tej dobe hral, pretože Hrubeš už žil v tých rokoch v emigrácii v Anglicku. Pesničku Papíry straší z albumu Výběr zaspievala Jana Kratochvílová.

Headlinerom prvého večera bola americká kapela The Smashing Pumpkins. Partia okolo speváka, skladateľa a gitaristu Billyho Corgana (1967) vyšla na pódium dve minúty po polnoci. Na scéne je táto alternatívna rocková skupina z Chicaga od roku 1988. Na svojom konte má osem vydaných štúdiových albumov, najnovší Oceania vydali v júni minulého roku. V americkej alternatívnej hitparáde mali osemnásť piesní. Fanúšikovia zaplnili celú plochu pred hlavným pódiom a vychutnali si známe songy Tonight, Disarm, Ava Adore či Oceania z ostatného rovnomenného albumu. Popri lídrovi kapely Corganovi zaujala jediná žena v kapele, basová gitaristka Nicole Fiorentino, jednak príjemným vzhľadom, ale aj muzikantským výkonom.

Galéria: Festival Bažant Pohoda 2013





V programe prvého dňa sa na Pohode predstavili aj britskí Kaiser Chiefs, americkí The Bots a Beware Of Darkness, Major Lazer, Dre Skull, ale aj zástupcovia domácej hudobnej scény AMO a skupina Polemic. Program dnešného druhého dňa bude na pravé poludnie začínať súbor starej hudby Solamente naturali s vystúpením Musica Globus.