Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Bienále animácie Bratislava 2012 ponúkne bohatý program

Katarína Minichová Foto: TASR

V súťaži je 50 animovaných filmov zo 17 krajín. Historicky najvyšším počtom deviatich filmov je v súťaži zastúpené Slovensko.

Bratislava 4. októbra (TASR) – Bienále animácie Bratislava 2012, 11. ročník medzinárodného festivalu animovaných filmov pre deti, sa uskutoční v dňoch 9. až 13. októbra v hlavnom meste SR. Jeho organizátorom je Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana.

Tento rok prichádza festival za deťmi aj tam, kde ešte dosiaľ nikdy nebol, na veľké bratislavské sídliská. V Dome kultúry Zrkadlový háj a v Dome kultúry Dúbravka uvidia diváci v dňoch 10. až 12. októbra šesť súťažných pásiem. Nesúťažné sa budú premietať v Kine Mladosť a vo filmovom klube 35 mm na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy múzických umení. Vstup na všetky predstavenia je voľný.

V súťaži je 50 animovaných filmov zo 17 krajín. Historicky najvyšším počtom deviatich filmov je v súťaži zastúpené Slovensko. Predstavujú širokú škálu diel mladých tvorcov a dávajú na známosť nástup novej generácie. Rovnako je zaujímavá aj skutočnosť, že v takmer polstoročnej histórii slovenského animovaného filmu po prvý raz podporilo vznik štyroch animovaných filmov pre deti Slovenské národné múzeum.

Na podporu záujmu detí o animovaný film a nové mediálne zručnosti vyhlásili organizátori aj súťaž o najlepší flipbook, čo je najjednoduchšia forma animácie vo forme malej knižočky, ktorá získala medzi deťmi živý ohlas. Novým prvkom je aj podpora mediálnej výchovy nielen tvorivými dielňami animovaného filmu, ale aj uvedením víťazného filmu z predchádzajúceho ročníka vo forme výstavy v Bibiane. V tomto ročníku to bude výstava Putovanie na Južný pól, kde malý divák vstúpi do príbehu víťazného filmu BAB 2010 Straty a nálezy (Lost and Found, Veľká Británia, 2008) režiséra Philipa Hunta. Tradíciou festivalu je uvedenie najlepších animovaných filmov z krajín Vyšehradu, ktoré prinášajú partnerské festivaly v Poľsku, Maďarsku a Českej republike. Sekcia Putovanie za rozprávkou – Vyšehradská cesta a priatelia prinesie pestrú kolekciu premiérových rozprávkových titulov.

Súčasťou festivalu bude aj viacero sprievodných podujatí, medzi nimi profilová výstava Kolomana Lešša s názvom Najmenší hrdinovia, interaktívna výstava Jakuba Dvorského Animácia – hra pre všetkých, profilová výstava výtvarníčky, režisérky a ilustrátorky Blanky Šperkovej Okno za oknom, očko za očkom či tvorivé dielne pod vedením zahraničných a domácich tvorcov.



Organizátorov teší skutočnosť, že v súťaži je deväť slovenských filmov. "Všetko sú to ľudia, ktorí sa venujú animovanému filmu, študenti stredoškoláci, vysokoškoláci a potom absolventi školy, dnes mladí tvorcovia, ktorí už nakrútili svoje filmy s podporou grantov, ministerstva kultúry alebo Slovenského národného múzea. Sú to predovšetkým filmy, ktoré rešpektujú dieťa ako diváka, ktoré sa s ním vedia hrať a využívajú animačnú hru, aby to bol jednoduchý príbeh, ktorý dokáže dieťa zaujať. Napríklad v súťaži je aj film režisérky Vandy Raýmanovej Kto je tam?, ten film už obišiel medzinárodné súťaže, už je pomerne úspešný vo svete," uviedla pre TASR na dnešnom stretnutí s médiami Katarína Minichová, programová riaditeľka festivalu.

Bratislava sa počas piatich dní premení na rozprávkové mesto, pre malých aj najmenších divákov otvorí bránu rozprávkam z celého sveta. Poslaním festivalu je prezentácia slovenskej a zahraničnej umeleckej animovanej tvorby pre deti s cieľom poskytnúť priestor pre jej medzinárodnú konfrontáciu, sledovať nadväznosť na ilustráciu detských kníh a vytvárať podmienky na jej hodnotenie v medzinárodnej súťaži.