Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Deň výskumu rakoviny podporí koncert známych osobností

Foto: TASR/Pavel Neubauer

V rámci slávnostného koncertu ocenia víťazov 3. ročníka Súťaže mladých onkológov.

Bratislava 6. marca (TASR) - Pri príležitosti Dňa výskumu rakoviny 2012 sa v stredu 7. marca 2012 uskutoční galakoncert pod záštitou primátora Bratislavy Milana Ftáčnika v bratislavskom Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava na Laurinskej ulici.

Na koncerte so začiatkom o 19.00 h zaznejú slávne operné árie a neapolské piesne od W. A. Mozarta, G. Verdiho. G. Donizettiho, Ch. Gounoda, G. Pucciniho a ďalších známych autorov.

Účinkovať bude spevácke sexteto OVSEPIANOVCI (Gurgen Ovsepjan a jeho žiaci - Juraj Hollý, Martin Gyimesi, Roman Krško, Igor Strojin, Pavel Oravec). Ich hosťom je sopranistka Aneta Mihályová so sprievodom orchestra Sinfonietta Bratislava pod taktovkou Branka Ladiča.


Súťaž mladých onkológov

V rámci slávnostného koncertu ocenia za prítomnosti predstaviteľov Nadácie Výskum rakoviny víťazov 3. ročníka Súťaže mladých onkológov.

Súťaž sa koná v dňoch 6. a 7. marca na pôde Ústavu experimentálnej onkológie (ÚEO) Slovenskej akadémie vied (SAV) v Bratislave. Vyhlásila ju Nadácia Výskum rakoviny spolu so spomenutým ústavom SAV a prihlásilo sa vyše 20 účastníkov, vysokoškolákov, mladých vedeckých pracovníkov do 35 rokov i stredoškolákov z Bratislavy, Martina, Košíc a ďalších miest. Pred odbornou porotou budú súťažiaci prezentovať svoje práce na tému onkologického výskumu.

Nadácia Výskum rakoviny v roku 2007 vyhlásila 7. marec za Deň výskumu rakoviny s cieľom vysvetľovať verejnosti význam onkologického výskumu pre napredovanie v boji s nádorovými ochoreniami. Prostredníctvom rôznych aktivít nadácia informuje pacientov a ich rodiny o dosiahnutých výsledkoch výskumu. Uskutočňuje takisto finančné zbierky na nákup potrebných prístrojov pre onkologický výskum.