Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Kino Lumiére sa zapojilo do projektu European Cinema Night

Kino Lumiére, ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Cieľom projektu je oslava rozmanitosti európskej filmovej kultúry a upriamenie pozornosti na výnimočné filmy, ktoré získali podporu MEDIA z programu Kreatívna Európa v posledných dvoch rokoch.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Bratislavské Kino Lumiére sa v piatok 7. decembra stane súčasťou medzinárodného projektu European Cinema Night. V exkluzívnej predpremiére premietne snímku Striedavá starostlivosť (2017) francúzskeho režiséra Xaviera Legranda. "Po projekcii sa uskutoční diskusia. Vstup na toto výnimočné podujatie je voľný," TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Cieľom projektu je oslava rozmanitosti európskej filmovej kultúry a upriamenie pozornosti na výnimočné filmy, ktoré získali podporu MEDIA z programu Kreatívna Európa v posledných dvoch rokoch. Organizuje ho medzinárodná sieť kín Europa Cinemas s Kreatívnou Európou, ktorej podprogram MEDIA primárne podporuje distribúciu európskych filmov mimo krajiny svojho vzniku.

European Cinema Night sa koná od 3. do 7. decembra v 34 mestách v 27 členských štátoch Európskej únie, pričom každé zo zúčastnených kín dostalo možnosť vybrať si z filmovej ponuky viac ako dvadsiatky titulov jeden, ktorý najlepšie vyhovuje potrebám jeho divákov.

Kino Lumiére uvedie film, ktorý diváci na Slovensku ešte nemali možnosť vidieť. Striedavá starostlivosť francúzskeho režiséra Xaviera Legranda je jedným z najvýraznejších francúzskych debutov posledných rokov. Získal viac než desať medzinárodných ocenení vrátane Strieborného leva za réžiu na MFF v Benátkach v minulom roku, stal sa aj držiteľom hlavnej ceny v sekcii Nová Európa na tohtoročnom MFF Febiofest v Českej republike. Rozpráva príbeh Juliena, ktorého rodičia sa rozvádzajú a on sa stáva rukojemníkom eskalujúceho konfliktu medzi nimi. "Nejde o veselú vianočnú komédiu, práve naopak, o komornú psychologickú rodinnú drámu, ktorú však vzhľadom na precízne vystavané filmové rozprávanie a absolútne presvedčivé herecké výkony ocení pravdepodobne každý fanúšik klubového filmu," zdôvodňuje výber filmu Zita Hosszúová, manažérka Kina Lumiére, ktoré je od začiatku svojho otvorenia aktívnym členom medzinárodnej siete kín Europa Cinemas.

Po projekcii so začiatkom o 19.00 h bude nasledovať diskusia s estetikom a filmovým teoretikom Jurajom Oniščenkom a hosťami, zameraná na problematiku násilia v rodinách a jeho zobrazovania vo filme. "Vstup na European Cinema Night je voľný, potrebné si je len vyzdvihnúť voľné vstupenky v pokladnici kina v deň predstavenia. Online rezervované voľné vstupenky si je potrebné vyzdvihnúť najneskôr 20 minút pred začiatkom podujatia," dodala Nôtová.

Striedavá starostlivosť vstúpi do kín vo februári 2019 v distribúcii Asociácie slovenských filmových klubov.