Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Na BA City Beats vystúpi Aloe Blacc, zaspieva aj Jana Kirschner

Aloe Black Foto: BA City Beats

Na BA City Beats sa 20. a 21. júna predstaví aj manchesterská kapela Everything Everything či anglické zoskupenie Stereo MCs s dídžejským setom, britskí priekopníci ambient housu The Orb.

Bratislava 23. apríla (TERAZ.sk) - Na prvom ročníku festivalu BA City Beats to bude žánrovo mimoriadne pestré, čoho dôkazom je zoznam dosiaľ potvrdených interprétov. Aby to bolo ešte zaujímavejšie, organizátori dnes zverejnili ďalšie dve mená. V slovenskej metropole sa v júni po prvý raz v kariére ukáže americký soulový spevák a rapper Aloe Blacc, ktorého milióny ľudí na celom svete poznajú vďaka hitu I Need a Dollar. Po dlhšom čase v Bratislave vystúpi sólovo aj domáca stálica Jana Kirschner.

Aloe Blacc sa narodil v roku 1979 v Kalifornii rodičom z Panamy. V 90. rokoch pôsobil s producentom Exilom v hip-hopovej formácii Emanon, s ktorou vydal šesť albumov. Sólovú kariéru odštartoval až v roku 2003 a ďalšie tri roky mu trvalo, kým na trh uviedol prvú vlastnú štúdiovku Shine Through (2006), pričom väčšinu z nej si aj sám produkoval. Vytúžený úspech sa ale nedostavil. Na ten si hudobník s občianskym menom Egbert Nathaniel Dawkins III musel ešte zopár rokov počkať.

Vo februári 2010 začala HBO vysielať seriál How to Make It in America, ktorého úvodnou piesňou bola spomenutá skladba I Need a Dollar. Tá spravila z Blacca v Európe, ale aj v Austrálii obrovskú hviezdu. Dostal sa s ňou do top 10 rebríčkov mnohých krajín, pričom v UK Chart ho len jedna priečka delila od prvého miesta. Najmä zásluhou tejto skladby si zahral na takých slávnych festivaloch ako Glastonbury alebo Montreaux a účinkoval v najsledovanejších amerických šou ako Later... with Jools Holland či Late Night with Jimmy Fallon. V súčasnosti pracuje na prvom sólovom albume pre veľké vydavateľstvo Interscope, s ktorým by chcel preraziť aj v USA. Niečo z neho by mohol predstaviť aj v júni na Tyršovom nábreží.

Jana Kirschner je speváčka, ktorú na Slovensku netreba zvlášť predstavovať, držiteľka mnohých hudobných ocenení, ktoré v jej prípade išli vždy ruka v ruke s kvalitou. Jej obrovskou devízou je, že zreje nielen do krásy, ale produkuje skladby a albumy, ktoré sú doslova nadčasové. Dôkazom je najmä jej zatiaľ posledná štúdiovka Krajina rovina (2010), ktorá patrí medzi to najlepšie, čo na Slovensku v ostatných rokoch vzniklo. Zásluhu má na tom nepochybne aj otec jej dvojročnej dcéry Matildy Janušky, Brit Eddie Stevens, ktorý nahrávku produkoval. Niekoľkonásobná víťazka ankiet Slávik a OTO tento rok v Prahe pracuje na novom albume, ktorý patrí k najočakávanejším nahrávkam našej scény. Veríme, že skladby aj z toho albumu zaznejú i na bratislavskom festivale.
Jana Kirschner
Foto: Ondřej Pýcha

Na BA City Beats sa 20. a 21. júna predstaví aj manchesterská kapela Everything Everything, anglické zoskupenie Stereo MCs s dídžejským setom, britskí priekopníci ambient housu The Orb, kanadské rockové trio Danko Jones, rakúska downtempová dvojica Tosca, britská vokálna formácia The Boxettes, slovenský rapper Vec a hudobník Tomáš Sloboda s projektom Sounds Like This. Ďalšie mená budú zverejnené už čoskoro. Permanentky na podujatie sa predávajú v sieti Ticketportal za 39 eur.