Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrel český gitarista Tomáš Berka, hrával aj s Luciou Vondráčkovou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Ešte pred 10 dňami prevzal na Žofíne cenu in memoriam pre svojho iného priateľa, vlani v novembri zosnulého pesničkára Wabiho Daněka.

Praha 11. októbra (TASR) - Člen českej hudobnej formácie Vokobere, gitarista Tomáš Berka, zomrel vo veku 50 rokov na následky mŕtvice, ktorá ho v uplynulých dňoch postihla priamo na koncertnej scéne počas vystúpenia v Plzni. Informovali o tom vo štvrtok internetový portál Super.cz i webové vydanie denníka Blesk.

Priateľ Jiřího Vondráčka, brata Heleny Vondráčkovej a otca Lucie Vondráčkovej, ktorú sprevádzal i na koncertoch, bol uznávaný hudobník a láskavý človek.

Ešte pred 10 dňami prevzal na Žofíne cenu in memoriam pre svojho iného priateľa, vlani v novembri zosnulého pesničkára Wabiho Daněka.

Internetové vydanie denníka Blesk pripomenulo v tejto súvislosti vo štvrtok Berkove slová, ktoré napísal vtedy na sociálnu sieť:

"Ráno zapnem internet a dozviem sa, že zomrel Charles Aznavour. A všetko sa okamžite vrátilo do mojej mysle a divoko ju začalo jatriť. A čo majú títo dvaja páni spoločného? Prečo ich spájam do jedného komentára? To je prosté... V domovine ich poznal snáď úplne každý a obaja spievali a hrali naplno až do konca svojich dní a ich piesne tu budú ešte dlho s nami. Obaja patrili k osobnostiam, ktoré formovali môj hudobný svet v jeho zrode a obaja sú pre mnoho ľudí a hlavne muzikantov príkladom toho, ako sa to má robiť. Proste naplno až do konca, žiadne flákanie... Tak nech vám je tam v nebeskom bare dobre," uzavrel vtedy Tomáš Berka, ktorý sa medzičasom môže k svojim vzorom pripojiť.