Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Divadelná Nitra predstaví námety a príbehy z projektu Paralelné životy

Divadelná Nitra 20. ročník Foto: TASR/Henrich Mišovič

Medzinárodný festival Divadelná Nitra sa uskutoční od 21. do 26. septembra. Počas svojho 21. ročníka, ktorý vizuálne charakterizuje ryba, prinesie politické a spoločenské témy minulosti aj súčasnosti.

Bratislava 25. júla (TASR) - Medzinárodný festival Divadelná Nitra ponúkne okrem hlavného i pracovný a vzdelávací program. Na divadelné dosky prinesie viacročný medzinárodný projekt Paralelné životy - 20. storočie očami tajnej polície.

"Je to projekt, na konci ktorého je šesť menších inscenácií tvorcov zo šiestich krajín," povedala pre TASR riaditeľka Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra Darina Kárová s tým, že uvedené tvorivé tímy budú tento rok na festivale prezentovať námety a príbehy, ktoré vzniknú z prieskumnej činnosti v tajných archívoch ich krajín. Inscenácie, ktoré z nich vzídu, odprezentuje v premiére Divadelná Nitra na jeseň 2013.

"Autorstvo je naše, sme hlavným producentom tohto projektu a dávame dokopy tímy z Nemecka, Českej republiky, Maďarska, Poľska, Slovenska a Rumunska. Podstatou tvorby je hľadať príbehy ľudí, ktorí boli spojení s činnosťou tajnej polície v postsocialistických krajinách v druhej polovici 20. storočia," priblížila projekt, v ktorom majú tvorcovia za úlohu spolupracovať s tajnými archívmi.

Divadelná Nitra 20. ročník
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Parallel Forum

"Prenasledovanie intelektuálov alebo spolupráca intelektuálov s ŠtB, prenasledovanie kňazov katolíckej cirkvi, do takýchto hĺbok by to malo ísť, odkrývať isté tajomstvá a isté tabu," doplnila Kárová. Ako ďalej podčiarkla, tvorivé tímy či jednotlivci zúčastnení na projekte Paralelné životy predstavia svoje námety a príbehy, ktoré vznikli z prieskumov v tajných archívoch, na tohtoročnej Divadelnej Nitre v rámci sekcie Parallel Forum, kde ich môžu objaviť potenciálni koproducenti či riaditelia festivalov a divadelných domov.

Medzinárodný festival Divadelná Nitra sa uskutoční od 21. do 26. septembra. Počas svojho 21. ročníka, ktorý vizuálne charakterizuje ryba, prinesie politické a spoločenské témy minulosti aj súčasnosti, tento rok s podtitulom vina/nevina. V hlavnom programe predstaví 13 inscenácií z 10 krajín. V 19 predstaveniach sa budú prezentovať divadelní umelci z Českej republiky, Belgicka, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rumunska, Ruska, Slovinska, Veľkej Británie aj Slovenska.