Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Divadlo Aréna uvádza premiéru hudobno-dramatickej básne Biblia

Na snímke herec Juraj Kukura (v popredí) a Slovenský komorný orchester (v pozadí) počas verejnej generálky hudobno-dramatickej básne "BIBLIA" divadla Aréna v Bratislave 14. marca 2019. Foto: TASR Jaroslav Novák

Autorom scenára a režisérom je Rastislav Ballek, dramaturgom Saša Sarvašová, hudobným dramaturgom a dirigentom Ewald Danel.

Bratislava 14. marca (TASR) - Bratislavské Divadlo Aréna uvedie v piatok (15. 3.) premiéru hudobno-dramatickej básne Biblia. Je príbehom človeka od stvorenia sveta až po vzkriesenie Krista v podaní herca Juraja Kukuru a Slovenského komorného orchestra pod vedením Ewalda Danela.



Autorom scenára a režisérom je Rastislav Ballek, dramaturgom Saša Sarvašová, hudobným dramaturgom a dirigentom Ewald Danel. V inscenácii zaznie hudba Ivana Achera, Johanna Sebastiana Bacha, Romualda Twardowského, Georga Friedricha Händla, Johanna Georga Bendu, Josepha Haydna a Wolfganga Amadea Mozarta.



V inscenácii účinkujú Kukura a Slovenský komorný orchester pod vedením Danela v zložení Vladimír Bereník (husle), Iveta Blažejová (husle), Pavel Bogacz (husle), Martina Karnoková (husle), Michaela Karvay (husle), Kristína Mihaliková (husle), Marián Bujňák (kontrabas), Andrej Gál (violončelo), Katarína Kozelková (violončelo), Juraj Madari (viola), Martin Petrík (viola) a Peter Zwiebel (viola).

Vybrané sú príbehy zo Starého a Nového zákona, ktoré kladú nadčasové otázky o morálke, svedomí, viere a sile duchovna v dobe, keď sa základné piliere európskej spoločnosti zmietajú v pochybnostiach.

Kniha kníh, obsahujúca okolo 73 rôznych spisov, vytvorená v priebehu asi 1500 rokov, a jej jednotlivé časti práve dnes prinášajú dôležité poznanie našej židovsko-kresťanskej kultúry. Život Abraháma, Izáka, Jakuba, Mojžiša či osudy Ježiša Krista a jeho učeníkov prinášajú podobenstvá moderného človeka, zmietaného stratou viery, ktorú dnes nahrádza konzum. Skúšky, ktoré ľudstvu prináša dnešná doba, sa nelíšia od tých starozákonných, zrada a boj so sebou samým sú rovnaké ako tie novozákonné.

Scénické čítanie biblických príbehov v podaní herca Kukuru vzniká ako koncept hudobno-divadelného, ale i výtvarného performance, jedinečného projektu, ktorý vzniká v koprodukcii so Slovenskou filharmóniou.

"Myslím si, že každý, kto to uvidí a riskne to, keďže si predstaví pod Bibliou v divadle, pred scénickým čítaním, niečo, čo ho buď nezaujíma ako fanúšika divadla, alebo ho poburuje ako veriaceho a pravidelného návštevníka chrámov, tak si bude musieť pomenovať ten formát sám pre seba. Potrebovali sme - napriek tomu že ide o čítanie, v javiskovom čase je to vlastne inscenácia - dramatický oblúk. A Sväté písmo, Starý zákon a Nový zákon v sebe obsahujú akýsi dramatický oblúk, ktorý sa začína stvorením, pokračuje prisľúbeniami Hospodinovými vyvolenému národu a končí sa pre nás kresťanov Ježišovou obeťou na kríži a jeho zmŕtvychvstaním. Toto bola línia, ktorú sme sa snažili sledovať," uviedol pre TASR režisér Ballek.
Na snímke zľava herec a riaditeľ Divadla Aréna Juraj Kukura po premiére hudobno-dramatickej básne Biblia v Bratislave 15. marca 2019
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Inscenácia je súčasťou tzv. Občianskeho cyklu Divadla Aréna, ktorý sa začal titulom Tiso. "Biblia je veľmi náročné inscenovanie, nemáte sa ako herec o čo oprieť, nemáte aranžmán, nemáte partnera, neviete text, lebo ho čítate, je tu niekoľko akcií, ktoré musia ísť presne s hudbou. Je to už moja spolupráca so Slovenskou filharmóniou a Slovenským komorným orchestrom," doplnil pre TASR Kukura.

Na snímke zľava herec a riaditeľ Divadla Aréna Juraj Kukura so synom Filipom Kukurom po premiére hudobno-dramatickej básne Biblia v Bratislave 15. marca 2019
Foto: TASR/Jaroslav Novák