Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Kultúra

GUnaGU uvádza premiéru novej hry V. Klimáčka Rozvitli sekery

Viliam Klimáček, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Hlavnými hrdinami novej čiernej komédie je rodina v jednom paneláku - otec, nezamestnaný učiteľ, jeho manželka, mzdová účtovníčka, ich postihnutá dcéra a syn, ktorý hľadá zmysel života.

Bratislava 6. mája (TASR) - Bratislavské divadlo GUnaGU uvádza v stredu 8. mája premiéru novej inscenácie s názvom Rozkvitli sekery. V hlavnej úlohe krutej grotesky z pera Viliama Klimáčka "o zvlčilých ľuďoch vo zvlčilej dobe" sa predstaví Lucia Siposová. TASR o tom informovala PR manažérka Linda Skrúcaná.

Hlavnými hrdinami novej čiernej komédie je rodina v jednom paneláku - otec, nezamestnaný učiteľ, jeho manželka, mzdová účtovníčka, ich postihnutá dcéra a syn, ktorý hľadá zmysel života. "Rodina má ekonomické ťažkosti, žije zo dňa deň a ďalekohľadom pozoruje vilu, ktorú oproti paneláku stavia bývalá úspešná kolegyňa manželky. A manželka sa rozhodne pre pomstu - unesie jej dieťa a bude rodinu vo vile vydierať. Lenže všetko dopadne inak," približuje divadlo novú hru, v ktorej je "komika vyvážená tragickými momentmi a od láske k smrti je tu len malý kúsok".

V Klimáčkovej temnej groteske so sociálnymi motívmi sa v hlavných postavách predstavia Siposová a Viktor Horján. Známa herečka a speváčka si v GUnaGU zahrá prvýkrát. V ďalších postavách účinkujú Csongor Kassai, Romana Ondrejkovičová a Jakub Švec. Kostýmy a scénu navrhla Silvia Makovická. Hudbu zložil Slavo Solovic, autorom grafiky a fotiek k predstaveniu je Waldemar Švábenský.

Titul Rozkvitli sekery je po ostatných dvoch komédiách Tichá noc (silenta nokto) a Varím a verím (ako chutí Slovensko) záverečnou časťou trilógie "Labužníci", v ktorej sa podstatná súčasť deja odohráva za stolom, kde pri jedle sedí celá rodina. "Jedlo ako prostriedok k spoločenskej konverzácii a zároveň aj šanca, ako si povedať veci, o ktorých by sa malo radšej mlčať," dodáva divadlo.