Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

To najlepšie z ochotníckeho divadla uvedie festival Ochotníci

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Divákom obľubujúcim sarkazmus je určená hra Bazén z pera britského dramatika Marka Ravenhilla, s ktorou sa na festivale predstaví Divadlo APOSTROP ZUŠ J. Bellu z Liptovského Mikuláša.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Šesť najlepších ochotníckych divadiel uvedie koncom septembra v Bratislave festival Ochotníci. Podujatie, ktoré ukáže, že ochotnícke divadlo je odvážne, vyťahuje témy, aké uvádzajú aj veľké divadelné scény, reaguje na spoločenské udalosti a reflektuje súčasné tvorivé tendencie, sa uskutoční od 28. do 30. septembra v A4-priestore súčasnej kultúry.

Festival otvorí nitriansky divadelný súbor Slúchadlo, ktorý so svojou príznačnou drzosťou spracovalo príbeh Deti zo stanice ZOO. "Tvrdé drogy a deti, to je neustále desivá a aktuálna téma. Na prelome 70. a 80. rokov boli v Berlíne rodičia rovnako bezradní ako u nás začiatkom 90. rokov. V súčasnosti nás viac desia už iné drogy a závislosti, ale s rovnakými následkami. Preto som rada, že sa tejto témy skvele chopili študenti, ktorí ešte len budú maturovať," priblížila otváracie predstavenie dramaturgička festivalu Sandra Polovková.

Divadlo KĽUD Kladzany uvedie hru o novej komunikácii a bežných problémoch Cicho, bo skajpujem s dzifku! Komédia so zemplínskym nárečím a autentickým humorom vznikla ako reakcia na súčasný život v rodinách na východnom Slovensku. Síce sú príbuzní a priatelia vďaka ekonomickej migrácii vzdialení tisícky kilometrov od seba, predsa spolu komunikujú a riešia tie isté absurdné situácie, ako by žili spolu.

Divákom obľubujúcim sarkazmus je určená hra Bazén z pera britského dramatika Marka Ravenhilla, s ktorou sa na festivale predstaví Divadlo APOSTROP ZUŠ J. Bellu z Liptovského Mikuláša. Skupina umelcov, ktorí sa priatelia už mnoho rokov, sa po dlhšom čase opäť stretne. Ibaže tentoraz ich hostí slávna umelkyňa vo svojej luxusnej vile. Ich závisť prerastá v nenávisť. Predstierané radovánky napokon preruší nehoda hostiteľky, ktorá sa na niekoľko týždňov ocitne v kóme. V nemocničnej izbe skupina kontroverzných umelcov neodolá a začne tvoriť, pretože "objekt umenia" leží priamo pred nimi.

S hrou Jestvuje krajina menom Víkend? od Jóanesa Nielsena sa predvedú ochotníci z ružomberského Divadla RosaThea. Divákom pripomenú mnohé iné diela z prostredí psychiatrických liečební, no najmä román Prelet nad kukučím hniezdom od Kena Keseyho, ktorý do filmovej podoby previedol Miloš Forman. Tentoraz je hlavná postava žena Jóhanna, ktorá sa v psychiatrickej liečebni snaží prekonať traumatický zážitok zo zranenia svojej dcéry.

"Naším cieľom je priniesť do Bratislavy hry, ktoré považujeme za vydarené a zaujali aj na iných prehliadkach. Tentoraz okrem toho uvedieme aj v bratislavskej premiére hru tisovského divadelného súboru Daxner Správa o stave bodu G," uviedol dramaturg festivalu Ľubomír Burgr. "Samozrejme, dôležitá bola pre nás doterajšia tvorba súboru a najmä tvorcov hry. Dramaturgičkou je Dáša Čiripová a režisér Martin Hodoň, ktorý už v predchádzajúcej tvorbe dokázal byť tvrdo autentický a priniesť na javisko neskreslenú ľudskú každodennosť."

Presne odpozorovaný život s charakteristickým humorom je typický aj pre tvorbu režiséra Blaha Uhlára, ktorý s trnavským divadlom DISK vytvoril hru Chodník. "Kto nemá rád vulgarizmy, pre toho táto hra nie je. Kto miluje tvorbu Blaha Uhlára, nech sa na ňu istotne ide pozrieť. Neoľutuje," TASR informovala za organizátorov festivalu Mária Hejtmánková.