Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Do prvej Noci hudby na Slovensku sa zapojí 19 miest

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ľudia sa s ňou stretnú nielen v koncertných sálach, kaviarňach, hudobných kluboch, ale aj v kostoloch, školách, múzeách, knižniciach či kultúrnych centrách.

Bratislava 15. júna (TASR) - Do prvého ročníka iniciatívy Noc hudby, ktorá sa dnes koná na Slovensku, sa zapojí 19 miest. Do neskorých nočných hodín v nich bude znieť hudba rôznych žánrov a foriem. Ľudia sa s ňou stretnú nielen v koncertných sálach, kaviarňach, hudobných kluboch, ale aj v kostoloch, školách, múzeách, knižniciach či kultúrnych centrách. "Máme noci všetkého možného, nebolo ťažké si vymyslieť podobný projekt pre hudbu. Inšpiráciou bol Sviatok hudby, ktorý pred 30 rokmi vyhlásilo Ministerstvo kultúry Francúzskej republiky," uviedla pre TASR Oľga Smetanová, riaditeľka Hudobného centra a iniciátorka ambiciózneho projektu.

Pestrá Noc hudby s podtitulom "Zážitok na každom rohu" sa pripája k medzinárodnej akcii a chce sprostredkovať aj nekoncertnému publiku všetkých vekových kategórií hudbu rôznych žánrov na tradičných i netradičných miestach. Hrať sa bude jazz, rock, folk, opera, klasika, folklór, spokojní budú aj priaznivci elektroniky. Predvedú sa orchestre, zbory, kapely, jednotlivci, amatéri aj profesionáli. "Máme akcie od Bratislavy po Svidník. Tých podujatí je vyše 60. Teším sa z toho, že na prvý ročník to celkom dobre rezonovalo na celom Slovensku," poznamenala Smetanová na dnešnom stretnutí s médiami.

Projekt formálne odštartovalo Fanfárové kvinteto bratislavského Konzervatória z Michalskej veže. "Snažili sme sa vymyslieť aj také nekonvenčné priestory a sprostredkovať hudbu ľuďom tak, ako na to nie sú zvyknutí," doplnila Smetanová a upozornila na ďalšie aktivity v hlavnom meste. V rámci Noci hudby vystúpi aj trubkár Juraj Bartoš a jeho Bratislava Hot Serenaders, pesničkár Dano Heriban, violončelista Juraj Lupták, Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala či organista Ján Vladimír Michalko. Matúš Jakabčic sa rozhodol spolu s klaviristom Ľubošom Šrámkom osloviť najmä fanúšikov jazzu. V priestoroch bratislavského LemonTree pre nich pripravili od 22.00 do 24.00 niečo medzi koncertom a workshopom.

"Srdečne pozývame všetkých jazzmanov, našich mladších kolegov, ktorí by si s nami aj radi zahrali alebo sa s nami porozprávali o jazze alebo súvisiacich témach, aby prišli, aby sa potom nebáli zobrať svoje nástroje a si s nami zahrali," povedal pre TASR Matúš Jakabčic, riaditeľ Hudobného fondu, ktorý sa bude tiež podieľať na Noci hudby. "Po dohode s profesorom Ľubomírom Chalupkom urobí prezentáciu jeho publikácie Slovenská hudobná avantgarda v priestoroch klubu Hudobného fondu dnes o 18.00 h a takisto bude mať otvorenú predajňu až do 24.00 h. V tento deň ponúkneme veľmi špeciálne zľavy na tovar z produkcie Hudobného fondu," dodal.

Do Noci hudby sa vo veľkej miere zapoja všetky regióny Slovenska. K festivalovej iniciatíve sa pridali Liptovský Hrádok, Levice, Sliač, Rajec, Humenné, Hanušovce nad Topľou, Košice, Martin, Rožňava, Sereď, Svidník, Trebišov, Vranov nad Topľou, Žilina, Zvolen, Trstená či Banská Bystrica. Podrobný program so všetkými hudobnými podujatiami v zúčastnených mestách nájdu záujemcovia na www.hc.sk/nochudby.