Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Domingo sa v Rakúsku dočkal ovácií napriek obvineniam z obťažovania

Na snímke Placido Domingo. Foto: TASR/AP

Domingovi sa dostalo samostatných ovácií už na začiatku predstavenia, o ďalšie sa podelil so svojimi spoluúčinkujúcimi na konci koncertu.

Salzburg 26. augusta (TASR) - Španielsky operný spevák Plácido Domingo zožal v nedeľu na festivale v rakúskom Salzburgu ovácie postojačky; na svojom prvom vystúpení odvtedy, ako ho obvinili zo sexuálneho obťažovania žien.

"Triumf v Salzburgu, potlesk postojačky pre Dominga napriek afére Me Too," napísal miestny denník Kleine Zeitung po Domingovom vystúpení vo Verdiho opere Luisa Millerová na každoročnom hudobnom a dramatickom Salzburskom festivale.

Domingovi sa dostalo samostatných ovácií už na začiatku predstavenia, o ďalšie sa podelil so svojimi spoluúčinkujúcimi na konci koncertu.

Osem operných speváčok a tanečníc začiatkom augusta pre tlačovú agentúru AP uviedlo, že Domingo ich v 80. rokoch sexuálne obťažoval, zneužívajúc svoje celebritné postavenie. Bývalý člen slávneho zoskupenia Traja tenoristi vo vyhlásení následne uviedol, že tieto obvinenia sú "hlboko sužujúce a vo svojej formulácii nepresné".

"Veril som, že všetky moje interakcie a vzťahy boli vždy vítané a dobrovoľné. Uvedomujem si však, že pravidlá a normy, ktorými sme posudzovaní dnes, sa veľmi líšia od tých v minulosti," vyhlásil ďalej 78-ročný Domingo, ktorého v pondelok citoval denník The Guardian.

Losangeleská opera, ktorej je rodák z Madridu riaditeľom od roku 2003, začala v tejto súvislosti vyšetrovanie. Filadelfský symfonický orchester stiahol svoje pozvanie Dominga na účinkovanie na otváracom nočnom koncerte, ktorý sa bude konať 18. septembra. Šéf Salzburského festivalu však vyhlásil, že Domingo vystúpi podľa plánu.

Plácido Domingo je jedným z najuznávanejších tenoristov 20. storočia; v zoskupení Traja tenoristi pôsobil po boku medzitým už zosnulého Taliana Luciana Pavarottiho a svojho krajana Josého Carrerasa. Domingo sa v uplynulých rokoch transformoval na barytonistu a stále vystupuje pred plným publikom.

Domingo nahral viac než 100 albumov a na konte má 14 cien Grammy. V tomto roku oslávil svoje v poradí už 4000. predstavenie v kariére, ktorá trvá 60 rokov.