Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Don Quichote Cypriána Majerníka ide do aukcie za 35.000 eur

Slovenský maliar Cyprián Majerník Foto: TASR/Archív

Majerník namaľoval tento obraz krátko pred svojou predčasnou smrťou, počas obdobia druhej svetovej vojny.

Bratislava 15. apríla (TASR) - Obrazy najdrahšie predávaných slovenských a českých maliarov, bohatú kolekciu diel mladých umelcov, zbierku fotografií aj súčasného šperkárskeho umenia ponúkne 18. apríla Aukcia súčasného umenia spoločnosti White & Weiss v Bratislave. Top dielom akcie je jedna z vrcholných malieb Cypriána Majerníka - Don Quichote. "Pod dražobné kladivko sa dostane s vyvolávacou cenou 35.000 eur. Odhadovaná suma, za ktorú ju môže získať nový majiteľ, je pritom až 60.000 eur," TASR informovala PR manažérka Zuzana Kizáková.

Dona Quichota namaľoval Majerník krátko pred svojou predčasnou smrťou, počas obdobia druhej svetovej vojny, v roku 1944. Zobrazil v ňom temnú dobu, ktorú veľmi citlivo vnímal. Predstaviteľ pokrokovej umeleckej avantgardy, ktorý určil smerovanie slovenského výtvarného umenia, bol totiž príkladom spoločenskej angažovanosti v umení a nositeľom antifašistickej myšlienky.

Druhým najdrahšie ponúkaným dielom je Muchacho maliara Kolomana Sokola s jeho autorskou pečiatkou. Dražiť sa začne s vyvolávacou cenou 18.500 eur, predať sa môže až za odhadovaných 25.000 eur. "Obraz je unikátom na slovenskom aukčnom trhu. Pochádza priamo z pozostalosti národného umelca, skladateľa Alexandra Moyzesa, ktorý bol Sokolovým blízkym priateľom," uviedol pre médiá Pavol Weiss, riaditeľ aukčnej spoločnosti White & Weiss. Dielo, ktoré Sokol vytvoril v roku 1937, už v mexickej emigrácii, predznamenáva jeho neskorší rukopis. Vystavené bolo hneď na jeho prvej výstave v Bratislave v roku 1946.

Na aukcii sa predstavia aj diela zakladateľov slovenskej moderny

Na aukcii nebudú chýbať ani diela zakladateľa slovenskej moderny a jedného z desiatich najdrahšie predávaných autorov na domácich aukciách Ľudovíta Fullu. Revúcka rodina z roku 1927 s autorskou pečiatkou sa bude dražiť od 6000 euro. Záujemcovia o kvalitné výtvarné umenie tam nájdu aj diela významných predstaviteľov staršej generácie súčasných umelcov ako napríklad Andreja Barčíka, Milana Laluhu, Rudolfa Filu, Júliusa Kollera, Rudolfa Sikoru či mladšej generácie - Ivana Csudaia, Mareka Ormandíka, Marka Blaža, Erika Bindera, Viktora Freša či Ašota Haasa.

Aukcia ponúkne aj zbierku slovenského a svetového konštruktivizmu a geometrického umenia. Medzi ťaháky patria diela Milana Dobeša. Jeho najdrahším dielom bude objekt s názvom Centrálna príťažlivosť z roku 2010. V kolekcii sa nachádza aj dielo českého maliara Františka Kupku. Najprogresívnejších českých umelcov budú reprezentovať sochy Jaroslava Rónu, olejomaľby Alice Nikitinovej, raritné fotografie Miroslava Tichého či diela vychádzajúcej výtvarnej hviezdy Karla Štědrého.

Predaukčnú výstavu si môžu záujemcovia pozrieť v dejisku aukcie, v Zoya Gallery do 18. apríla v Erdödyho paláci na Ventúrskej 1 v Bratislave.