Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Dušan Hanák na dovolenky necestuje, špeciálnou zábranou je Aida

Dušan Hanák Foto: TASR

Nakrúcanie ďalších filmových kúskov Hanákovi zakázali lekári.

Bratislava 23. júla (TASR) - Navštevuje filmové festivaly či prijíma pozvania na zahraničné retrospektívy jeho filmov v Paríži, San Reme, Berlíne, Lipsku alebo Chicagu. Dovolenku v zahraničí si však Dušan Hanák nedopraje. Významný slovenský režisér takmer pred mesiacom v Bratislave slávnostne pokrstil DVD kolekciu svojich štyroch filmov, ktorá vyšla vo francúzskom vydavateľstve Malavida. To sa zameriava na vydávanie a distribúciu DVD nosičov nekomerčných európskych diel. Unikátnu slovenskú edíciu Hanákových filmov venovanú divákom vo Francúzsku, Švajčiarsku a Belgicku zahraničný vydavateľ ešte rozšíri o ďalšiu snímku zo zlatého fondu slovenskej kinematografie - Papierové hlavy.

"Mám veľkú radosť a teším sa, že takáto forma prieniku slovenskej kultúry do Európy a do sveta bude pokračovať," poznamenal pre TASR 74-ročný režisér, ktorému ďalšie nakrúcanie filmových kúskov nedovoľujú zdravotné problémy. Filmovanie mu doslova zakázali lekári. "V tomto sa už príliš asi nemôže nič meniť. Ja som zatiaľ uprostred študentov a okolo mňa vznikajú filmy, som partnerom tých študentov, istým spôsobom to spolu tvarujeme," uviedol režisér, ktorý sa nechce vzdialiť od filmového sveta, v čom mu pomáhajú aj poslucháči Filmovej a televíznej fakulty VŠMU v Bratislave.

Dušan Hanák sa okrem stáleho kontaktu s filmom pochválil aj s ďalšou obľúbenou aktivitou. "Fotografujem, čo mi tiež v mnohom pripomína filmársku prácu. Akurát, že lekári mi zakázali akékoľvek fungovanie v situáciách a v organizáciách, kde sa objavuje veľa stresu. A to filmová réžia skutočne je veľmi plodná na tieto stresové problémy, takže tomu sa vyhýbam," doplnil filmár, ktorý slovenskú kinematografiu obohatil o snímky ako 322, Obrazy starého sveta, Ružové sny, Ja milujem, ty miluješ, Tichá radosť či Súkromné životy.

Dušan Hanák v rozhovore ďalej reagoval aj na dovolenkové obdobie a cestovanie, ktoré je pre mnohých Slovákov s prázdninami neodmysliteľne spojené. "Ja mám takú špeciálnu zábranu, že máme takého milovaného psa, Aidu. A my kvôli nemu vlastne sme už 12 či 13 rokov neboli na dovolenke," prezradil s úsmevom a dodal: "Teda jedenkrát sme boli, keď bol mladý a zdravý, a mali sme ho kam dať. Teraz už by sme si to netrúfli, lebo už má všelijaké problémy a nevidí, ale stále je to taký najlepší človek v našom schodišti."