Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Ennio Morricone dúfa, že sa mu tohto roku podarí získať Oscara

Ennio Morricone Foto: JVS Group

Nominovaný je za hudbu k westernu Quentina Tarantina Osem hrozných.

Londýn 17. februára (TASR) - Taliansky skladateľ Ennio Morricone dúfa, že sa mu tohto roku podarí na šiesty pokus získať Cenu Akadémie - Oscara. Nominovaný je za hudbu k westernu Quentina Tarantina Osem hrozných.

"Dúfam, že sa tentoraz dočkám víťazstva. Nie som si však istý a preto tam idem pokojný; hádam to dopadne dobre," uviedol pre agentúru Reuters Morricone (87), ktorý v roku 2007 dostal čestného Oscara za celoživotné dielo.

Morricone bol v minulosti nominovaný na Oscara za hudbu do filmov Nebeské dni (1978), Misia (1986), Nepodplatiteľní (1987), Bugsy (1991) a Malena (2000). Za Osem hrozných už získal Zlatý glóbus, ako aj cenu BAFTA.

"Niekedy sa stretnete aj s negatívnymi dôsledkami; film nemá úspech alebo sa ľuďom nepáči hudba. Tentoraz však všetko išlo dobre. Som z toho šťastný a ohromený," povedal skladateľ po utorkovom koncerte v Londýne.

Pred odovzdávaním Oscarov, ktoré sa uskutoční 28. februára v Los Angeles, Morriconeho poctia i hviezdou na Hollywoodskom chodníku slávy. Medzi hosťujúcimi rečníkmi na Hollywood Boulevard bude i Tarantino.

Morricone je rodák z Ríma. Počas svojej kariéry zložil hudbu do vyše 450 filmov. Okrem toho komponuje aj súčasnú modernú hudbu. Je držiteľom troch Zlatých glóbusov, šiestich cien BAFTA, štyroch cien Grammy i Polar Music Prize.

Momentálne sa nachádza na európskom koncertnom turné s názvom "60 rokov hudby", v rámci ktorého sa 19. januára predstavil aj v Bratislave. Dirigoval Český národný symfonický orchester a spevácky zbor z Maďarska.