Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Víťazom remixového kola Fatt Kools sa stal Marcel Vén

Foto: Fatt Kools

V aktuálnom kole zameranom na hľadanie šikovných remixérov odbornú porotu presvedčil Marcel Vén, ktorý však nie ja na slovenskej scéne úplným nováčikom.

Bratislava 5. februára (TERAZ.sk) – V poslednom kole hudobného projektu Fatt Kools sme hľadali remixéra pre skladbu Ľadový útes od projektu Fallgrap, ktorý bol víťazom predchádzajúceho kola súťaže. Odborná porota tentoraz vyberala spomedzi 23 kandidátov, ktorí poslali vlastnú predstavu jej spracovania. Predsedal jej Martin „Fefe“ Žúži z kapely Hex. „Bol som veľmi zvedavý, ako sa s remixami popasujú, pretože už samotný originál bol ako keby remixom. Oproti verzii, ktorú jej autor prihlásil do súťaže, sme ju jemne v štúdiu upravili,“ povedal Fefe. Ocenil však originálny prístup remixérov, kedy sa medzi skladbami objavil aj napríklad hip-hop či gitarová prerábka.

Porotu nakoniec najviac zaujal Marcel Vén, ktorý ju ako jeden z mála zachoval v pôvodnom 3/4 takte. „Bol jednoznačne najkreatívnejší s výbornými harmóniami,“ ocenil jeho tvorbu autor originálu Juraj Líška. Víťaza odmení sponzor súťaže – značka vlasového stylingu Taft Looks , sumou 300 eur.

Samotný autor víťaznej skladby bol príjemne prekvapený. „Výhra ma prekvapila, pretože súťaže sa zúčastnilo veľa šikovných remixérov. Remix som robil po prvýkrát a nakoľko originálna verzia Ľadový utes je veľmi dobre skomponovaná, nesnažil som ju prerobiť, ale jej hudobnú ideu opísať novým príbehom,“ povedal Marcel Vén.

Svojho vlastného najlepšieho interpreta vybrali aj poslucháči Rádia _FM a čitatelia portálu teraz.sk, ktorých najviac zaujal Minor Rain. Aj ten dostane odmenu od značky Taft Looks. „Myslím, že tento rok sme sa s poslucháčmi trafili veľmi podobne, ich víťaz skončil v hlasovaní odbornej poroty na druhom mieste,“ upresňuje Martin Žúži.

Projekt Fatt Kools bude pokračovať aj tento rok dvoma kolami. Najskôr však podporí umelcov pri vyhlasovaní ocenení Radio_Head Awards, kde je partnerom kategórie Nováčik roka. Po udeľovaní cien začne piate kolo súťaže, v ktorom sa opäť budú hľadať talentovaní skladatelia.

Projekt pre talenty
Súťaž Fatt Kools organizuje spoločnosť Henkel Slovensko a jej značka vlasovej kozmetiky Taft Looks a Rádio_FM. Ambíciou projektu je vytvoriť priestor na prezentáciu originálnej hudobnej tvorby mladých talentovaných ľudí. Tým najlepším vytvára podmienky pre čo najlepší štart ich kariéry. Víťazi jednotlivých kôl budú mať možnosť spolupracovať s profesionálnymi hudobníkmi a producentmi.

V rámci projektu Fatt Kools sa už podarilo objaviť nové hudobné talenty. Predminulý rok sa aj v rotáciach Rádia _FM objavil víťaz Martin Nemček z Bratislavy, so svojim projektom Heart Skipping Beats a skladbou Balance. Minulý rok porotu najviac zaujal Juraj Líška so svojim projektom Fallgrapp a skladbou Ľadový útes, ktorá sa aktuálne hrá v Rádiu _FM.

Ochranné krídla a odborný dohľad nad celým projektom zastrešujú známe mená z oblasti slovenskej hudobnej tvorby, a to Peter Dudák a Martin Žuži (členovia skupiny Hex).

Partnerom súťaže Fatt Kools sa v roku 2012 stal portál teraz.sk spravodajskej agentúry TASR.

Viac o projekte Fatt Kools nájdete na www.fattkools.sk a www.facebook.com/fattkools