Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Festival Asynchronie opäť predstaví mladú súčasnú hudbu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Svoje skladby prihlásili mladí skladatelia zo Slovenska, a to študenti konzervatórií, vysokých škôl alebo absolventi skladby, ktorí ukončili svoje štúdiá.

Bratislava 17. mája (TASR) - V Bratislave sa vo štvrtok začína 4. ročník festivalu Asynchronie, prehliadky tvorby mladých skladateľov. Maratón mladej súčasnej hudby potrvá do 19. mája v priestoroch Koncertnej siene Dvorana Vysokej školy múzických umení (VŠMU). Svoje skladby prihlásili mladí skladatelia zo Slovenska, a to študenti konzervatórií, vysokých škôl alebo absolventi skladby, ktorí ukončili svoje štúdiá.

Festival nadväzuje na tradíciu zaniknutej Prehliadky mladých skladateľov, ktorá sa konala pod záštitou občianskeho združenia SOOZVUK. Priestor pre verejnú prezentáciu novovzniknutých diel začínajúcich autorov zanikol posledným ročníkom prehliadky s podtitulom OPUS NOVA v roku 2012. Preto sa študenti kompozície na VŠMU a zároveň organizátori festivalu Peter Javorka a Lenka Novosedlíková rozhodli túto platformu obnoviť. "Prebrali sme koncept a troška ho rozšírili s tým, že každý rok si voláme zahraničných interpretov alebo skladateľov, s ktorými sa naši mladí autori môžu konfrontovať," približuje študentské podujatie Novosedlíková s tým, že sa podarilo vytvoriť nový festival a v rámci neho sa sformovalo aj hudobné teleso - Ansámbel Asynchronie.

Aktuálny ročník festivalu prináša tri koncerty, na ktorých budú účinkovať Asynchronie ensemble a hostia pod taktovkou dirigenta Petra Javorku, novovzniknuté teleso AsynAvantgarde ensemble pod umeleckým vedením Lenky Novosedlíkovej, ktoré hráva otvorené, grafické partitúry, a na záverečnom koncerte sa predstaví poľský skladateľ, klavirista a performer Cezary Duchnowski.

Začiatky koncertov sú o 19.00 h. Vstup je voľný.